Naujas astronomijos metodas jau ištaisė vieną klaidą

Daugelis labai jautrių teleskopų yra netinkami ryškioms žvaigždėms stebėti – per daug fotonų, pasiekę teleskopo detektorių, išsilieja, taip dingsta jautrumas ir netgi gali sugesti pats detektorius. Tačiau dabar sukurtas metodas, kaip visgi išgauti informaciją apie ryškias žvaigždes. 

 Metodas pritaikytas Keplerio teleskopo duomenims ir juo buvo išanalizuotos septynios ryškiausios Sietyno spiečiaus žvaigždės. <br> NASA iliustr.
 Metodas pritaikytas Keplerio teleskopo duomenims ir juo buvo išanalizuotos septynios ryškiausios Sietyno spiečiaus žvaigždės. <br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 9:15 AM, atnaujinta Sep 6, 2017, 9:16 AM

Jo esmė – stebėti ne žvaigždės atvaizdo centrą, bet jo pakraščius, kur fotonai „išsilieja“ į aplinkinius detektoriaus pikselius. Seniau taip daryti irgi buvo bandoma, bet tik dabar pavyko sukurti metodą, kuris būtų patikimas ir duotų tikslius rezultatus. 

Metodas pritaikytas Keplerio teleskopo duomenims ir juo buvo išanalizuotos septynios ryškiausios Sietyno spiečiaus žvaigždės. Nustatyta, kad šešios iš jų yra lėtai pulsuojančios žvaigždės, kurių šviesis kinta maždaug dienos trukmės periodu. Septintoji – Maja – yra kitokia, ir kinta dešimties dienų periodu, dėl didžiulės daug mangano turinčios dėmės jos paviršiuje, kuri tokiu dažnumu atsisuka į mus.

Įdomu tai, kad šis rezultatas paneigė kelis dešimtmečius teisinga laikytą interpretaciją apie Majos kintamumą, taigi Maja, pasirodo, nėra „Majos tipo“ kintančioji žvaigždė. Ateityje šis naujas metodas galės būti naudojamas ir su kitais jautriais teleskopais - pavyzdžiui egzoplanetas medžiosiančiu TESS. 

Tyrimo rezultatai arXiv.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?