Aptiko asteroidą, kokio dar nebuvo matę

Asteroidai - planetų formavimosi proceso liekanos - yra uoliniai objektai, tačiau jų dydžiai ir savybės gali labai skirtis tarpusavyje. 

Atrastas dvinaris asteroidas, kuris dar ir elgiasi panašiai į kometą. (Asociatyvinė iliustracija)<br> 123RF iliustr.
Atrastas dvinaris asteroidas, kuris dar ir elgiasi panašiai į kometą. (Asociatyvinė iliustracija)<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2017, 12:34 PM

Kai kurie asteroidai turi palydovus, bet įprastai tai būna mažyčiai akmenukai, lyginant su tais, aplink kuriuos jie sukasi. O dabar atrastas dvinaris asteroidas, kuris dar ir elgiasi panašiai į kometą. 

Tai - pirmas toks radinys visoje Saulės sistemoje. Praeitų metų pabaigoje daryti asteroido 288P stebėjimai atskleidė, kad jį sudaro du labai panašios masės maždaug kilometro skersmens kūnai, besisukantys vienas aplink kitą 100 km atstumu. 

Stebėjimai, atlikti asteroidui esant arčiausiame Saulei orbitos taške, taip pat parodė nuo jo sklindančią vandens garų ir dulkių uodegą, labai panašią į kometos. Nors anksčiau yra aptikta objektų, kurie panašūs ir į asteroidus, ir į kometas, šis yra pirmasis dvinaris toks objektas. 

Tokio asteroido paviršiuje vandens ledas nebūtų išsilaikęs milijardus metų nuo pat jo atsiradimo; tai reiškia, kad asteroidas atsirado neseniai, subyrėjus didesniam. Labiausiai tikėtinas 288P amžius - apie penkis tūkstančius metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.