Išsiaiškino: kosminė spinduliuotė pavojinga, bet ne taip, kaip tikėtasi

Žmonių skrydžiams į kosmosą toliau nei iki Mėnulio, reikia išspręsti daugybę įvairių klausimų. Vienas svarbiausių - maisto parūpinimas. Gabentis visą maistą iš Žemės gali būti sudėtinga ir nepraktiška, tad reikia išmokti jį kosmose auginti.

Iš TKS grįžusių sėklų sudygo vos 60%, o stoties išorėje buvusių sėklų daigumas siekė išvis tik 3%, bet atskiri DNR genai, pabuvę kosmose, nenustojo veikti.<br> 123RF iliustr.
Iš TKS grįžusių sėklų sudygo vos 60%, o stoties išorėje buvusių sėklų daigumas siekė išvis tik 3%, bet atskiri DNR genai, pabuvę kosmose, nenustojo veikti.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-10 19:24

Bet stipri spinduliuotė - ir ultravioletinė, ir energingų dalelių - gali pakenkti augalų sėkloms. Tarptautinėje kosminėje stotyje buvo atlikti tyrimai, kuriais aiškintasi, koks yra tas poveikis.

Trijų augalų - tabako, vairenio ir sukučio - sėklos, DNR mėginiai ir sėklų paviršiuje randami chemikalai flavonoidai buvo išsiųsti į kosmosą, kur dvejus metus praleido stoties išorėje, veikiami kosminių spindulių ir UV spinduliuotės. Kita mėginių grupė buvo laikoma stoties viduje, kur UV spinduliuotė nepasiekė, tačiau kosminiai spinduliai vis dar veikė.

Grįžę į Žemę mėginiai palyginti su laboratorijoje laikytais, taip pat ištirtas sėklų daigumas ir augimas. Ir paaiškėjo, kad buvimas kosmose tikrai pakenkia sėklų daigumui, ypač kenkia UV spinduliuotė.

Apie 90% laboratorijoje laikytų sėklų sudygo sėkmingai, tačiau iš TKS grįžusių sėklų sudygo vos 60%, o stoties išorėje buvusių sėklų daigumas siekė išvis tik 3%. Tiesa, tie augalai, kurie išaugo, neatrodė prastesni už Žemėje likusius. Taip pat įdomu tai, kad atskiri DNR genai, pabuvę kosmose, nenustojo veikti.

Taigi atrodo, kad pavojų kelia ne žala DNR - augalų sėklos turi įvairių mechanizmų jai pataisyti - bet kitų sėklos dalių, pavyzdžiui baltymų, sugadinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.