Kosmoso turizmo pradžia - gerokai arčiau, nei tikėtasi?

Norėtumėte į kosmosą? Tada galite po truputį pradėti krautis lagaminus, nesKosmoso turizmo pradžia 

Privati kompanija „Blue Origin“ teigia, kad skraidinti į kosmosą turistus bus pasirengusi jau 2019 metų balandį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Privati kompanija „Blue Origin“ teigia, kad skraidinti į kosmosą turistus bus pasirengusi jau 2019 metų balandį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2017, 9:08 AM

Tokį grafiką kalbėdamas Nacionalinei kosmoso tarybai Virdžinijoje atskleidė „Blue Origin“ direktorius Bobas Smithas.

Jis sakė, kad „per kitus 18 mėnesių planuojame iškelti žmones į kosmosą“, – pranešė CNN. – „Tai nebus astronautai… tai bus eiliniai piliečiai.“

„Blue Origin“ iš pradžių planavo ankstesnę paleidimo datą 2018-aisiais, o bandomuosius skrydžius – jau 2017-aisiais, tad šiek tiek nuo grafiko atsiliekama. O jei Elonas Muskas laikysis savo planų, pirmiau už „Blue Origin“ žmones gali iškelti „SpaceX“, kuri tikisi du turistus į kelionę apie Mėnulį nuskraidinti iki 2018-ųjų pabaigos.

Prieš pradėdama skraidinti eilinius žmones, „Blue Origin“ kitais metais turėtų atlikti kelis skrydžius su pilotais ir inžinieriais. Žmonės bus skraidinami daugkartinio naudojimo raketa „New Shepard“, kuri penkis kartus sėkmingai nuskrido į kosmosą nepilotuojama.

Skrydžiai bus suborbitiniai - iš esmės, bus pakylama ir iš karto nusileidžiama. Raketos viršuje bus keleivių kapsulė, kuri kosmose atsiskirs nuo raketos. Tada kapsulė nusileis parašiutu, o raketa nutūps ant žemės.

Šie skrydžiai truks apie 11 minučių, bet jų kaina dar nežinoma. Jeigu jie bus sėkmingi, tai bus stiprus smūgis tokioms kompanijoms, kaip „Virgin Galactic|, kurios daug metų bandė pradėti kosmoso turizmą, bet vis atidėliodavo. „Virgin Galactic“ bilietas kainuoja $250 000.

„Blue Origin“ turi ir didesnių planų. Kompanija kuria raketą „New Glenn“, kuria nori iškelti žmones į tikrą orbitą. Vėlesniuose planuose yra ir „New Armstrong“, apie kurį kol kas nieko nežinoma, tačiau sprendžiant iš pavadinimo, tai turėtų būti susiję su Mėnuliu.

Ar iš tiesų 2019 metais bus bent jau dvi kompanijos, kurios kels turistus į kosmosą? Nežinia. Tušti pažadai nėra nematytas neregėtas dalykas. Bet reikia tikėtis kad, šį kartą taip nenutiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.