Mūsų Saulės sistemoje – naujas ir neįprastas svečias

Saulės sistemoje galbūt lankosi viešnia iš kitų žvaigždžių. Naujai aptikta kometa skrieja nuo Žemės, ir, remdamiesi jos keista orbitos trajektorija, astronomai mano, kad tai gali būti pirmoji užfiksuota iš tarpžvaigždinės erdvės atskriejusi kometa.

 Asociatyvinė iliustracija. Dangaus stebėjimo teleskopas Havajuose praėjusią savaitę dieną aptiko greitai judantį objektą.<br> 123RF iliustr.
 Asociatyvinė iliustracija. Dangaus stebėjimo teleskopas Havajuose praėjusią savaitę dieną aptiko greitai judantį objektą.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2017, 3:11 PM

Dangaus stebėjimo teleskopas Havajuose praėjusią savaitę dieną aptiko greitai judantį objektą (kol kas vadinamą C/2017 U1), kai jis labiausiai prisiartino prie Saulės. Per savaitę atlikę 34 atskirus objekto stebėjimus, astronomai išsiaiškino keistą - sudarančią kampą su planetų sistemos plokštuma ir nesisukančią apie Saulę - trajektoriją.

Dabar astronomai tikisi, kad daugiau dangaus stebėtojų pažvelgs į objektą ir padės nustatyti, ar ji iš mūsų kaimynystės, ar įsibrovėlė iš toliau.

Niekada nebegrįš 

Dauguma kometų skrieja elipsės formos orbitomis apie Saulę, užsuka iš tolimojo Orto debesies ir, aplankiusios vidinę Saulės sistemą, nulekia atgalios. Tačiau ši kometa niekados nebegrįš. Jos orbita rodo, kad ji atskriejo iš Lyros žvaigždyno krypties, virš santykinai plokščios saulės sistemos plokštumos - tada apsuko apie Saulę, ir nuskriejo atgal amžinybėn.

Lyra yra greta krypties, kuria Saulė juda Paukščių Taku, sako Luke Dones iš Pietvakarių tyrimų instituto Boulderyje, JAV. „Būtent to ir galima tikėtis; priešpriešais Saulės skriejimo krypties turėtų būti daugiau tarpžvaigždinių kometų“ - sako astronomas.

Užsuko trumpam

„Ji atlėkė iš labai toli, tačiau negalime atsekti, iš kaip toli ji pradėjo kelionę. Gali būti, kad ji atskriejo iš už Saulės sistemos ribų, bet išties sunku pasakyti užtikrintai“, - teigia to paties instituto dabuotojas Simonas Porteris. Tolesni stebėjimai per kitas porą savaičių turėtų geriau viską paaiškinti.

Be to, tokia ekstremalia orbita skriejanti kometa nebūtinai atskriejo iš tarpžvaigždinės erdvės. „Jos orbitą galėjo pakeisti sąveika su Jupiteriu ar kita planeta“, - sako Maria Womack iš Pietų Floridos universiteto.

Kometos kilmę nustatyti sunku iš dalies ir dėl kometos prigimties. „Kometos nuotraukose yra neryškios dėmės. Žmonės turi nuspręsti, kur, jų nuomone, yra centras. Sėdintis prie teleskopo turi spėlioti“, - teigia M.Womack.

Dėl neišvengiamo spėliojimo matavimai darosi ne tokie tikslūs, tad astronomai nori atlikti daug stebėjimų, kad galutinai įsitikintų ar ši kometa atskriejo iš už Saulės sistemos ribų.

Laimei, dar liko nemažai progų į ją pažvelgti. Kometa galingais teleskopais turėtų būti regima dar bent porą savaičių, tad mėgėjai ir profesionalai galės tyrinėti leduotąją viešnią ir aiškintis jos istoriją

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.