Palydovų, kokius leido lietuviai, rinka auga

Mažieji kubo formos palydovai jau apie dešimt metų vis plačiau naudojami ir studentų projektuose, ir Žemės stebėjimo misijose, ir bandant naujas kosmines technologijas. Yra minčių ir apie platesnį panaudojimą, bet kol kas tam koją kiša jų nepatikimumas – „CubeSat“ gaminami taip, kad būtų kuo pigesni ir lengvesni, o tai reiškia, kad dažnai gali ir nesuveikti.

Mažieji kubo formos palydovai jau apie dešimt metų vis plačiau naudojami ir įvairiuose projektuose.<br> NASA iliustr.
Mažieji kubo formos palydovai jau apie dešimt metų vis plačiau naudojami ir įvairiuose projektuose.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-28 21:02

Vieno kubiuko praradimas – nedidelis nuostolis, nebent tas kubiukas yra pakeliui į Marsą arba vykdo kokią svarbią nacionalinio saugumo misiją. Bet praeitą savaitę JAV firma „General Atomics“, geriau žinoma kovinių dronų ir urano kasybos rinkose, paskelbė apie augančias kosmines ambicijas. Jie jau turi septynerių metų patirtį gamindami palydovus-kubiukus JAV kariuomenei, nors ta patirtis ir nėra didelė – per šį laikotarpį pagaminti septyni palydovai.

Ateityje gamybos apimtys turėtų reikšmingai išsiplėsti, ir apimti ne tik „CubeSat“ formato palydovus, bet ir didesnius, iki 500 kilogramų masės, palydovus.

„General Atomics“ taip pat svarsto apie palydovų paleidimo sistemą – elektromagnetinę patranką (geriau žinomą anglišku terminu railgun). Ji galėtų iššauti palydovus tiesiai į orbitą, be raketos-nešėjos – taip gerokai atpigindama paleidimo kaštus.

Tiesa, net ir mažam „CubeSat“ paleisti į orbitą reikėtų kelių šimtų metrų ilgio patrankos – taigi, šios idėjos dar ilgai gali netapti realybe. „CubeSat“ formato laikėsi ir pirmieji lietuviški palydovai „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.