Viena tarpžvaigždinio klajūno paslaptis liko neišaiškinta

Prieš kiek daugiau nei mėnesį atrastas asteroidas, priartėjęs prie Saulės iš tarpžvaigždinės erdvės, yra labai keistos formos. Jis greičiausiai atrodo kaip ypatingai ištęstas elipsoidas – pločio ir ilgio santykis yra maždaug 1:10 – ir paaiškinimo tokiai keistai formai nėra. Aišku tik viena: tai tikrai ne kometa, kaip buvo galvojama iš pradžių.

 Aišku tik viena: tai tikrai ne kometa, kaip buvo galvojama iš pradžių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Aišku tik viena: tai tikrai ne kometa, kaip buvo galvojama iš pradžių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2017, 8:13 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 8:15 AM

Asteroidas prie Saulės priartėjo keturis kartus arčiau, nei Žemė, bet neparodė jokių uodegos formavimosi požymių. Asteroidas greičiausiai sudarytas daugiausiai iš uolienų, nors turi ir nemažai metalo. Tyrimo rezultatai publikuojami „Nature“.

Beje, asteroido išskridimas lauk iš Saulės sistemos nebūtinai yra mūsų ryšio su juo pabaiga. Per pastarąjį mėnesį paskelbtas bent vienas gana detalus pasiūlymas surengti misiją nuskristi iki 1I/'Oumuamua (taip pavadintas šis asteroidas) ir jį ištirti iš arti. Priklausomai nuo misijos detalių, kelionė iki asteroido gali užtrukti nuo penkerių iki 30 metų – ne tiek ir daug. Netgi būtų įmanoma asteroidą sulėtinti ir „įkalinti“ Saulės sistemoje, kur jį būtų galima tyrinėti ilgai.

Galimybių studiją rasite arXiv.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.