Rusai sako ant kosminės stoties aptikę nežemiškų gyvybės formų

Tarptautinė Kosminė Stotis iš esmės yra kosminė laboratorija, turinti padėti žmonėms pasiruošti tolimoms kelionėms į kitas planetas. Visdėlto, kai kurie tikisi, kad TKS padės nutraukti šydą ir nuo daugelį kamuojančių paslapčių. Visai gali būti, kad rusų kosmonautai planinės patikros metu aptiko tikrų tikriausių ateivių. Arba bent jau taip mano dabar.

Rusų kosmonautas teigia, kad tikriausiai bakterijos atkeliavo iš kosmoso, tačiau yra priežasčių šiuo klausimu išlaikyti skeptiškumą.<br> NASA nuotr.
Rusų kosmonautas teigia, kad tikriausiai bakterijos atkeliavo iš kosmoso, tačiau yra priežasčių šiuo klausimu išlaikyti skeptiškumą.<br> NASA nuotr.
 Inžinierius Antonas Škaplerovas teigia, kad planinės patikros metu, kai buvo imami TKS išorinių paviršių mėginiai, buvo aptiktos bakterijos.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Inžinierius Antonas Škaplerovas teigia, kad planinės patikros metu, kai buvo imami TKS išorinių paviršių mėginiai, buvo aptiktos bakterijos.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 8:05 AM

Inžinierius Antonas Škaplerovas teigia, kad planinės patikros metu, kai buvo imami TKS išorinių paviršių mėginiai, buvo aptiktos bakterijos. Kosmonautai įsitikinę, kad jų ten nebuvo, kai kosminė stotis buvo iškelta į orbitą ir jos tikrai negalėjo atkeliauti su krovinius ir naujus įgulos narius gabenančiais erdvėlaiviais. Tai iš kur atsirado šios bakterijos? A.Škaplerovas yra įsitikinęs, kad jų kilmė nėra žemiška.

Kosmonautai kartais ima tepinėlių mėginius nuo TKS išorės. Šįkart buvo bandoma pasiekti kampus, briaunas ir tarpus, kuriuose, kaip ir buvo tikimasi, galėtų būti kokių nors sankaupų. Ir, žinoma, tos sankaupos buvo rastos. Kosmonautai teigia, kad bakterijos žmonėms nėra pavojingos ir mėginiai jau yra išsiųsti į laboratorijas Žemėje, kur jų kilmė bus galutinai patvirtinta. A.Škaplerovas teigia, kad tikriausiai bakterijos atkeliavo iš kosmoso, tačiau yra priežasčių šiuo klausimu išlaikyti skeptiškumą.

Žemiškos bakterijos jau anksčiau buvo aptiktos ant išorinio TKS korpuso. Dalis jų atkeliavo su erdvėlaiviais, dalis buvo iškelta žemės jonosferos. Mokslininkai taip pat atlikinėjo eksperimentus su bakterijomis ir išsiaiškino, kad jos astronautams, keliaujantiems į kitas planetas, kels kur kas didesnių problemų, nei žmonėms Žemėje. Buvo nustatyta, kad erdvėje be gravitacijos bakterijos lengviau prisitaiko prie aplinkos ir tampa atspariomis mūsų naudojamiems vaistams.

Tai kodėl A.Škaplerovas šįkart yra įsitikinęs, kad rastos bakterijos atkeliavo iš kažkur kitur? Jis tikrai žino apie ankstesnius atradimus, juolab, kad rusų kosmonautai taip pat tyrė anksčiau su kroviniais atkeliavusias bakterijas. Jis taip pat žino, kad kai kurie organizmai gali išgyventi kosmoso vakuumą ir šaltį. Vis dėlto, jis mano, kad bakterijos tose vietose, kur buvo surastos, galėjo atsirasti dviem būdais: atkeliauti su TKS moduliais arba atskrieti iš kosmoso platybių. Pirmąjį variantą A.Škaplerovas yra linkęs atmesti, nes yra įsitikinęs, kad stoties statymo metu ten bakterijų nebuvo.

Vis dėlto, tikrąją kilmę dar turės patvirtinti laboratorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.