Nacionaliniai Rusijos kosmoso programos ypatumai: tik du kosmodromai, bet supainiojo ir tuos

Rusijos raketa „Sojuz“ šių metų lapkritį patyrė nesėkmę todėl, kad „Roskosmos“ specialistai supainiojo oro uostus, agentūros TASS pranešime teigia Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas. Raketa, pakilusi iš „Vostočnyjinstant“ kosmodromo, skrido su nustatymais, skirtais Baikonuro kosmodromui .

 Rusijos raketa „Sojuz“ lapkričio 28 sėkmingai pakilo, bet palydovas taip ir nepasiekė savo orbitos.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Rusijos raketa „Sojuz“ lapkričio 28 sėkmingai pakilo, bet palydovas taip ir nepasiekė savo orbitos.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2017, 2:32 PM

„Nepaskaičiavo azimuto“, – paaiškino vicepremjeras. Kalbėdamas su agentūra, jis paminėjo „sistemines Roskosmos klaidas“ ir sakė nenorintis „klausytis pasiteisinimų dėl programinės įrangos, kurtos prieš 20 metų“.

Lapkričio 28-osios rytą iš „Vostočnyj“ kosmodromo pakilusi raketa „Sojuz“ turėjo iškelti į orbitą rusų palydovą „Meteor-M“ ir dar 18 mažųjų palydovų. Tai buvo antrasis kilimas iš naujos starto aikštelės, raketa sėkmingai pakilo, visos trys pakopos atsiskyrė pagal planą, kaip ir „Fregatos“ modulis, iš kurios turėjo būti paleisti palydovai. Viceministras D.Rogozinas net spėjo pasveikinti kosmodromo darbuotojus su sėkminga misija, bet numatytu laiku misijos centro nepasiekė jokie „Meteor-M“ telemetrijos duomenys, o netrukus pasipylė pranešimai, kad “Fregatos“ modulis susidūrė su problemomis, ir susisiekti su palydovu nepavyksta, tad „Roskosmos“ teko pripažinti, kad „Meteor-M“ į reikiamą orbitą neįėjo.

Po kelių dienų Rusijos kosmoso agentūra pranešė, kad misija nepavyko dėl klaidos „Fregatos“ algoritmuose. „Roskosmos“ vadovas Igoris Komarovas paaiškino, kad „avarinė situacija susidarė dėl „programinės įrangos algoritmų netobulumo“ „Fregatos“ valdymo sistemoje.”

Nesėkmės Rusijos kosmoso programą persekiojo ir toliau – gruodžio 27 iš Baikonuro pakilusi raketa nešėja „Zenit 2SB“ iškėlė į orbitą palydovą „Angosat“, bet ryšį su juo pavyko užmegzti tik po dviejų dienų.

Parengta pagal republic.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.