Tarptautinei Kosminei stočiai egzistuoti beliko vos keleri metai?

Nuo 2000 metų lapkričio Tarptautinėje Kosminėje stotyje (TKS) nuolat kas nors gyvena. Tai – tarptautinio bendradarbiavimo ir kosmoso tyrimų viršūnė, padėjusi atlikti daugybę svarbių eksperimentų. TKS iki šiol yra labai svarbi, bet buvęs NASA astronautas Michaelas Foale'as teigia, kad 2024 metais stotis sudegs Žemės atmosferoje – ir tai yra labai blogai.

 2024 metais TKS paliks visi astronautai. Tuščia, negyvenama stotis su visa savo įranga palaipsniui pradės žemėti, kol peržengs negrįžtamą ribą. <br> NASA nuotr.
 2024 metais TKS paliks visi astronautai. Tuščia, negyvenama stotis su visa savo įranga palaipsniui pradės žemėti, kol peržengs negrįžtamą ribą. <br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 8:09 AM

2024 metais TKS paliks visi astronautai. Tuščia, negyvenama stotis su visa savo įranga palaipsniui pradės žemėti, kol peržengs negrįžtamą ribą. Visą procesą NASA atidžiai stebės ir aktyviai stengsis, kad TKS sudegtų kaip ir planuojama – virš Ramiojo vandenyno, kad net ir planetos paviršių pasiekusios nuolaužos nesukeltų katastrofiškų padarinių. M. Foale'as mano, kad tai – fantastiško įrankio iššvaistymas. Ir jam pritartų daugelis kitų astronautų.

M.Foale'as orbitoje iš viso praleido daugiau nei metus. Jis vykdė eksperimentus ir matė, kaip jie keičia mokslo sampratą. Svarbiausia, mokslininkas suvokia, kad gyvenimas TKS nėra tik nuotykis – tai itin svarbus žingsnis siekiant įgalinti žmones gyventi erdvėlaiviuose ilgesnį laiką.

Donaldas Trumpas pasirašė nurodymą NASA sugrąžinti astronautus į Mėnulį, o dar vėliau pasiųsti juos į Marsą. Tam NASA planuoja statyti tolimą kosminę stotį, kuri iš esmės praris didžiąją dalį agentūros biudžeto. Kitas TKS partneris – „Roskosmos“ – šiuo metu galuojasi savo bėdose: viena nesėkminga misija seka kitą. Visai gali būti, kad 2024 metais TKS nebebus prioritetas ir ji bus nukreipta į Žemę. O juk kelionė į Marsą bus tokia ilga, kad žinios apie gyvenimą nesvarumo būklėje yra neįkainojamos. Tai negi nėra būdų išgelbėti TKS?

NASA suvokia TKS svarbą, todėl gali būti, kad pati bandys išsaugoti stotį – nors tam ir reikės papildomo finansavimo. Vis dėlto, Michaelas Foale'as mano, kad stotį galima išgelbėti privačiomis pastangomis – kosmoso turizmu (rusai jau siūlo TKS paversti prabangiu viešbučiu), privačiomis mokslo institucijomis, galbūt net naujų kosminių valstybių investicijomis. Juk TKS – didžiulis mokslinis projektas, kuris gali pasitarnauti visam pasauliui – kam jį sudeginti, jei galima leisti juo pasinaudoti kitiems?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.