Kas vyksta jonosferoje?

Žemės atmosfera neturi griežtos viršutinės ribos – ji tolygiai išsisklaido kosmose. Viršutinis jos sluoksnis – jonosfera – tęsiasi kelis šimtus kilometrų nuo planetos paviršiaus ir yra labai svarbus komunikacijoms bei palydovams, nes nuo jo gali atsispindėti radijo bangos.

 Šiaurės pašvaistė - taip pat Žemės jonosferos dariniai.<br> 123RF nuotr.
 Šiaurės pašvaistė - taip pat Žemės jonosferos dariniai.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2018, 2:39 PM

Jonosferos elgesiui ir pokyčiams suprasti NASA jau šio mėnesio pabaigoje paleis misiją GOLD (Global-scale Observations of the Limb and Disc) – palydovą, kuris kybodamas geostacionarioje orbitoje, stebės jonosferos skleidžiamą ultravioletinę spinduliuotę. Tai leis nustatyti, kaip jonosferos savybės kinta dienų ir savaičių laikotarpiu – iki šiol buvo įmanomi tik keleto valandų trukmės nenutrūkstantys jonosferos stebėjimai.

Stebėjimai leis pagerinti jonosferos modelius – įtraukiant ne tik Saulės vėjo, bet ir Žemės orų poveikį. Įdomu ir tai, kad GOLD yra pirma NASA misija, prijungta prie komercinės misijos – Liuksemburgo kompanijos SES ryšių palydovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.