Antradienio vakarą laukia jaudinanti kosminė drama

Žmonijos istorijoje buvo nemažai jaudinančių akimirkų, susijusių su kosmoso tyrimais – pirmasis žmogus kosmose, pirmieji žmonės Mėnulyje. Bet vėliau Šaltasis karas, kurstęs kosmines lenktynes, baigėsi, ir šios srities tyrimuose proveržis gerokai sulėtėjo.

 Antradienio vakarą, 20 val. 30 min. Lietuvos laiku į dangų kils „Falcon Heavy“ – sunkioji raketa, sudaryta iš trijų „Falcon 9“ raketų-nešėjų.<br> SpaceX nuotr.
 Antradienio vakarą, 20 val. 30 min. Lietuvos laiku į dangų kils „Falcon Heavy“ – sunkioji raketa, sudaryta iš trijų „Falcon 9“ raketų-nešėjų.<br> SpaceX nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2018, 11:19 AM, atnaujinta Feb 6, 2018, 9:18 PM

Neabejotinu kosminiu renesansu galima vadinti Elono Musko ir vienos iš jo kompanijų – „SpaceX“ – veiklos pradžią. Idėja atrodo paprasta – daugkartinis pirmosios raketos pakopos panaudojimas, kas drastiškai sumažintų kosminių skrydžių kainą – bet kelias iki jos ne toks jau ir lengvas.

Ir atrodo, galiausiai E.Muskui pavyko – jau 21 kartą „Falcon 9” raketų pirmosios pakopos sėkmingai nusileido ant jūroje plūduriuojančių laivų-dronų, ir 6 kartus jos buvo panaudotos dar kartą.

Todėl E.Muskas žengia tolyn ir bandys žengti naują drąsų žingsnį – antradienio vakarą, 20 val. 30 min. Lietuvos laiku į dangų kils „Falcon Heavy“ – sunkioji raketa, sudaryta iš trijų „Falcon 9“ raketų-nešėjų.

Skrydžio ambicijos – didžiulės. „Falcon Heavy“, iškėlusi pagrindinį modulį, turės sėkmingai sugrąžinti tris „Falcon 9” pirmąsias pakopas atgal į Žemę. Dvi raketos leisis į tą patį Cape Canaveral Oro pajėgų bazę, iš kur ir kils „Falcon Heavy“, o trečioji – į jūroje plūduriuojantį laivą-droną „Of Course I Still Love You“ (angl. „Žinoma aš tave vis dar myliu“). Ar planas pavyks, nėra tikras net pats E.Muskas. Tiksliau, jis pats sėkmės galimybę vertina 50:50.

„SpaceX“ atstovai įspėja, kad nusileidimo metu garsas gali būti toks stiprus, kad jis gali būti girdimas visoje centrinėje Floridoje.

„Falcon Heavy“ šiuo metu yra galingiausia raketa pasaulyje, ir prilygsta legendinėms NASA „Saturn V“. „Sunkusis sakalas“ gali į kosmosą iškelti 65 tonas krovinių, o tai yra dvigubai daugiau, nei artimiausias konkurentas.

Na ir žinoma, E.Muskas nebūtų E.Muskas, jei į rimtus dalykus nepažvelgtų su gera doze humoro.

„Falcon Heavy“ į kosmosą iškels ir orbita, nukrypstančia Marso kryptimi, paleis skristi… paties Elono Musko automobilį – raudoną „Tesla Roadster“. Maža to, juokaujama, kad skrydžio metu automobilyje gros vienui vienintelė daina – Davido Bowie „Life on Mars?“

Kaip visa tai turėtų atrodyti, galima peržiūrėti šioje „SpaceX“ sukurtoje animacijoje:

O pačią kosminę dramą – pergalingą skrydį, ar skaudžią nesėkmę – galima bus stebėti tiesiogiai pačioje „SpaceX“ svetainėje.

ATNAUJINTA 19:55:

„Viršutinės atmosferos vėjai yra 20% stipresni nei tokie, kurie dar nepaveiktų raketos. Atidedame skrydį valandai“, – savo „Tiwtter“ paskyroje rašo E.Muskas. Naujausias numatytasis  „Falcon Heavy“ starto laikas - 22 val. 05 min. Lietuvos laiku.

Raketų leidimo tvarkaraštis leidžia antradienio parą leisti raketą iki 6 val. ryto Lietuvos laiku. Jei to nepavyks padaryti numatytu laiku, skrydis bus perkeltas į kitą dieną.

ATNAUJINTA 21:10

Raketos startas nukeltas į 22 val. 45 min. Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.