Marsaeigis „Opportunity“ pagerino visus rekordus

Marsaeigis Opportunity Raudonojoje planetoje turėjo dirbti apie 90 dienų.

 Marsaeigis Opportunity Raudonojoje planetoje turėjo dirbti apie 90 dienų -  o praėjusį šeštadienį jis pamatė jau 5000-ąjį saulėtėkį.<br> NASA iliustr.
 Marsaeigis Opportunity Raudonojoje planetoje turėjo dirbti apie 90 dienų -  o praėjusį šeštadienį jis pamatė jau 5000-ąjį saulėtėkį.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 10:15 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:16 PM

O praėjusį šeštadienį jis pamatė jau 5000-ąjį saulėtėkį.

Nuo 2004 metų sausio pabaigos važinėjantis ir tyrinėjantis Marsą „Opportunity“ yra puikus pavyzdys, kaip kruopščiai ruošiamos kosminės misijos. Per tą laiką padaryta daugybė atradimų – jau per pirmas savaites aptikti įrodymai, kad Marse kadaise buvo skysto vandens, o vėliau nagrinėti įvairūs krateriai ir juose atsiskleidžianti planetos istorija.

Šiuo metu marsaeigis tyrinėja vakarinį Endeavour (Pastangų) kraterio pakraštį ir ten esantį Perseverance (Atkaklumo) slėnį. Neseniai jo darytose nuotraukose pastebėta, kad kai kur slėnio šlaituose esantis žvyras sukritęs į juostas, einančias šlaitu žemyn – panašiai, kaip kai kurių aukštų kalnų šlaituose Žemėje.

Žemėje tokios juostos susidaro, kai naktimis užšalantis gruntas išsiplečia ir išstumdo akmenukus – ten, kur akmenukų daugiau, vėsimas mažiau efektyvus, todėl akmenukai grupuojasi, rieda šlaitu žemyn ir sudaro juostas.

Kol kas neaišku, ar Marse juostas galėjo sukurti toks pat procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.