Gal norėtumėte išsiųsti dalelę savęs į Saulę? NASA turi pasiūlymą

Jei kada svajojote nors dalelę savęs pasiųsti į Saulę – sveikiname, šiandien gali išsipildyti jūsų svajonė. NASA šiemet į mūsų žvaigždę siųs zondą „Parker Solar Probe“, o jis nugabens į mūsų sistemos šviesulį visų norinčiųjų vardus.

Pusantro milijardo vertės misija bus pirmoji, kuri „palies“ Saulę – zondas įskries į Saulės atmosferą. Tai bus skrydis, kuris priartės prie mūsų žvaigždės septynis kartus arčiau, nei tai buvo padaryta iki šiol.<br> NASA iliustr.
Pusantro milijardo vertės misija bus pirmoji, kuri „palies“ Saulę – zondas įskries į Saulės atmosferą. Tai bus skrydis, kuris priartės prie mūsų žvaigždės septynis kartus arčiau, nei tai buvo padaryta iki šiol.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2018, 8:29 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:30 AM

Pusantro milijardo vertės misija bus pirmoji, kuri „palies“ Saulę – zondas įskries į Saulės atmosferą. Tai bus skrydis, kuris priartės prie mūsų žvaigždės septynis kartus arčiau, nei tai buvo padaryta iki šiol. Misijos tikslas – ištyrinėti Saulės atmosferą.

Zondas skries 700 000 kilometrų per valandą greičiu. „Tokiu greičiu iš Filadelfijos galima būtų pasiekti Vašingtoną per sekundę“, teigia NASA. Perkėlus tai į Lietuvos erdvę, tai prilygtų sekundės ilgio kelionei iš Tauragės į Vilnių.

Visų pageidaujančių vardai bus įrašyti į atminties kortelę, kuri bus įdėta į zondą.

Misija tyrinės kaip energija ir šiluma keičiasi judant per vadinamąją Saulės karūną (plazmos aurą, kuri supa Saulę).

Tyrinėdami Saulę – arčiausią mums pasiekiamą žvaigždę – mokslininkai tikisi daugiau sužinoti ir apie kitas mūsų Visatos žvaigždes. Zondas tirs, kas įgreitina Saulės vėją ir energetines Saulės daleles – tai klausimai į kuriuos atsakymų NASA ieško daugiau nei 60 metų.

Misija tapo įmanoma tik dabar todėl, kad termoinžinerija tik šiais laikais pasiekė reikiamą lygį – zondas įskries į zoną, kurioje temperatūra sieks 1 370 Celcijaus, bet įrenginio vidus išlaikys kambario temperatūrą.

Savo vardo išsiuntimo projektą, pavadintą „Karštuoju bilietu“, šią savaitę pristatė klasikinių fantastinių filmų „Star Trek“ žvaigždė Williamas Shatneris.

Įregistruoti savo vardą skrydžiui galite specialiai tam sukurtame NASA tinklalapyje. Užsiregistruoti galima iki balandžio 27-osios.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.