Aptiko pašvaistę, kurios nesugeba paaiškinti

Prieš maždaug trejus metus astronomų-mėgėjų bendruomenėje pasklido žinia apie visiškai naujo tipo pašvaistę, pastebėtą pietinėje Kanados dalyje. Nuo įprastų pašvaisčių ji skiriasi labai daug - pastarosios įprastai yra žalios, mėlynos arba raudonos, matomos elipsės formos regione aplink ašigalį ir trunka keletą valandų.

 Prieš maždaug trejus metus astronomų-mėgėjų bendruomenėje pasklido žinia apie visiškai naujo tipo pašvaistę, pastebėtą pietinėje Kanados dalyje.<br> 123RF nuotr.
 Prieš maždaug trejus metus astronomų-mėgėjų bendruomenėje pasklido žinia apie visiškai naujo tipo pašvaistę, pastebėtą pietinėje Kanados dalyje.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 1:20 PM

Naujieji reiškiniai yra violetiniai, trunka iki valandos ir matomi tik dalyje Žemės - šiuo atveju, Šiaurės Amerikoje. Netrukus reiškinio tyrimu užsiėmė NASA pašvaisčių analizės grupė, o kovo viduryje publikuoti jų darbo rezultatai.

Nustatyta, kad naujoji pašvaistė - mėgėjų pavadinta Steve - yra kažkokios dar nežinomos cheminės reakcijos požymis. Aišku tiek, kad reakciją sukelia Saulės vėjo dalelės, pasiekusios Žemės atmosferą arčiau pusiaujo, nei tipines šiaurės pašvaistes sukeliančios dalelės.

Kaip Saulės vėjas prasiskverbia taip giliai į Žemės magnetosferą, irgi dar nežinia. Sąveika taip pat labai įkaitina ir praretina elektronus jonosferoje; dėl šios priežasties Steve taip pat yra susijęs su jau kelis dešimtmečius žinomu reiškiniu, vadinamu popašvaistiniu jonų dreifu (sub-auroral ion drift, arba SAID).

SAID tyrinėjamas nuo aštuntojo dešimtmečio, bet anksčiau buvo manoma, kad jis nesukelia jokių plika akimi matomų reiškinių. Atradimas padės daug geriau tyrinėti SAID, magnetosferos sąveiką su Saulės vėju ir galimą kenksmingą Saulės vėjo poveikį Žemės paviršiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.