To dar nebuvo: gamins kosminį teleskopą, kuriuo galės naudotis kiekvienas norintis

Pastaruoju metu kosmosas tampa vis prieinamesnis – pingantys skrydžiai ir kitos technologijos leidžia, pavyzdžiui, studentų grupėms paleisti savo mažuosius palydovus ir atlikti tyrimus kosmose. Bet yra manančių, kad to toli gražu negana.

„SpaceFab“ planuoja pagaminti ir į kosmosą iškelti nedidelį 21 cm skersmens teleskopą, kuris būtų prieinamas praktiškai kiekvienam norinčiam.<br> SpaceFab iliustr.
„SpaceFab“ planuoja pagaminti ir į kosmosą iškelti nedidelį 21 cm skersmens teleskopą, kuris būtų prieinamas praktiškai kiekvienam norinčiam.<br> SpaceFab iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 8:57 AM, atnaujinta Apr 27, 2018, 8:58 AM

Štai viena Kalifornijos kompanija – „SpaceFab“ – planuoja pagaminti ir į kosmosą iškelti nedidelį 21 cm skersmens teleskopą, kuris būtų prieinamas praktiškai kiekvienam norinčiam.

Žinoma, tam reikės sulaukti eilės, tačiau iš principo teleskopas turėtų galėti stebėti ir Žemę, ir kosmosą, o jį valdyti būtų galima išmaniojo telefono programėle.

Šiuo metu kompanija pritraukė pradinį finansavimą, o daugiau lėšų renka „Kickstarter“ kampanijoje, siūlydami pasidaryti kosmines asmenukes – nuotraukas, kuriose šalia kosmoso vaizdo matytųsi teleskopo dalis, rodanti jūsų pasirinktą vaizdą. Mažiausia naudojimosi teleskopu kaina - 25 JAV doleriai už minutę.

Teleskopas būtų pritaikomas ir moksliniams tyrimams – nuo egzoplanetų tranzitų stebėjimų iki supernovų gaudymo. Belieka laukti ir žiūrėti, ar planai pavyks: numatoma, kad teleskopas bus paleistas į orbitą 2019 metų pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.