Ar norėtumėte padėti mokslininkams iššifruoti ateivių žinutes?

Ar norėtume padėti mokslininkams iššifruoti ateivių žinutes? Jei taip, galime nudžiuginti: tokia galimybė gali atsirasti. Mokslininkai sako, kad vien profesionalių lingvistų, matematikų ir mokslininkų šiam darbui gali nepakakti.

Ji pastebi, kad tokie skirtingi rezultatai buvo gauti iš užkoduotos žinutės, kurią parengė žmogus. Žinoma, išsiaiškinti žinutės esmę tų, kurie yra iš kitos planetos būtų sunkiau. <br>123RF nuotr.
Ji pastebi, kad tokie skirtingi rezultatai buvo gauti iš užkoduotos žinutės, kurią parengė žmogus. Žinoma, išsiaiškinti žinutės esmę tų, kurie yra iš kitos planetos būtų sunkiau. <br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2018, 12:52 PM

„Mes norime turėti kiek įmanoma daugiau pajėgų. Reikia visų, kurie norėtų prie to prisidėti, nes reikėtų toli gražu ne vienos žinutės interpretacijos“, – teigia lingvistė iš Bowling Green universiteto Ohajuje (JAV) Sheri Well-Jensen, kuri taip pat dirba San Francisko ne pelno siekiančioje organizacijoje METI, kuri savo veiklą skiria susisiekimui su intelektualiomis būtybėmis ne iš mūsų planetos.

Nesenai atliktas eksperimentas parodė, kodėl šiam reikalui reikėtų didesnės žmonių grupės intelektinio pajėgumų. S.W.Jensen koledžo studentams davė kelis galvosūkius, užkoduotus Linco būdu – žmonių sugalvota kalba, kurią galėtų suprasti ateiviai. Studentai sugebėjo išsiaiškinti paprastus dalykus – pavyzdžiui, matematines funkcijas – tačiau pasitaikė galvosūkių, kurie buvo žymiai sudėtingesni.

S.W.Jensen studentams pateikė dvi užkoduotas žinutes: apskritimo ilgio lygtį ir skaičių „pi“.

„Ir davusi užduotis, paklausiau studentų – kaip manote, ką visa tai galėtų reikšti? O jie prigalvojo įvairiausių dalykų. Vieni mąstė poetiškai ir atsakė, kad visa tai turėtų reikšti „pasaulį“, kiti – „begalybę“. Kai kurie manė, jog apskritimo skersmuo baigiasi ties siena ir sakė, kad tikroji reikšmė yra „kalėjimas“, – pasakoja S.W.Jensen.

Ji pastebi, kad tokie skirtingi rezultatai buvo gauti iš užkoduotos žinutės, kurią parengė žmogus. Žinoma, išsiaiškinti žinutės esmę tų, kurie yra iš kitos planetos, būtų sunkiau. Jie būtų būtybės, su kuriomis žmogus neturi jokios evoliucinės istorijos – be to, kad suvoktų savo aplinką, jie pasikliautų skirtingais jausmais, kitaip bendrautų ir būtų labiau technologiškai pažengę.

Dėl to ir reikėtų pasitelkti viso pasaulio išmintį – kad nustatytume arba tarpusavyje susitartume dėl „teisingo“ atsakymo. Mokslininkai sako, kad visos žmonijos šansai iššifruoti ateivių žinutes padidėtų, jei skaitytume knygas ir didintume savo kritinio mąstymo įgūdžius – be to, jei išmanytume įvairius gamtos procesus.

Tarptautinės kosmoso plėtros konferencijoje buvo nagrinėjama galimybė, kad kalba arba tam tikri esminiai kalbos elementai gali būti universalūs visame kosmose. Įžymus lingvistas Noamas Chomskis sakė, kad jei marsiečiai atvyktų į Žemę, tai galvotų, jog žmonės kalba tos pačios kalbos skirtingais dialektais. Tuo tarpu METI prezidentas Dougas Vakoch pristatydamas savo darbą seminare svarstė ar ateivių kalba tikrai būtų panaši į mūsų.

Du moksliniai darbai išreiškė optimizmą šiuo klausimu. S.W.Jensen buvo skeptiška ir teigė, kad nėra pakankamai žinių apie žmonių kalbą, todėl yra sunku prognozuoti turint tik vieną pavyzdį.

Parengta pagal Live Science.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.