Užfiksuotas naujos planetos gimimas

Astronomai gavo už 113,4 parsekų (370 šviesmečių) oranžinės nykštukės dulkių diske besiformuojančios planetos atvaizdą.

 Astronomai gavo už 113,4 parsekų (370 šviesmečių) oranžinės nykštukės dulkių diske besiformuojančios planetos atvaizdą.<br> ESO/A. Müller nuotr.
 Astronomai gavo už 113,4 parsekų (370 šviesmečių) oranžinės nykštukės dulkių diske besiformuojančios planetos atvaizdą.<br> ESO/A. Müller nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 11:48 AM

Žvaigždė vadinasi PDS 70 ir astronomai seniai įtarė, kad apie ją skrieja planeta. Jie pavadino ją PDS 70b.

Astronomams keletą protoplanetinių diskų yra pavykę aptikti, ir net gauti jų spektro duomenis, bet iš tikrųjų nufotografuoti gimstančią planetą ne taip lengva.

PDS 70 buvo geras kandidatas tokiems tyrimams: jos protoplanetinis diskas yra didelis, apie 130 astronominių vienetų (Kuiperio juosta yra vos už 50 a.v.), tačiau vis tiek reikėjo naudoti specialaus planetų paieškos instrumento SPHERE koronografą ir poliarizacinius filtrus.

Protoplanetinio disko plyšyje aptikta planeta kelis kartus didesnė už Jupiterį ir nuo žvaigždės yra nutolusi per 22 a.v. – tai yra, kiek toliau, nei Uranas nuo Saulės. Jos metai trunka 120 Žemės metų, o jos paviršiaus temperatūra – apie 1200 kelvinų.

Nors ji nėra potencialiai gyvenama, tokia besiformuojanti planeta yra pirmoji, kuri buvo patvirtinta kaip tokia – o tai labai svarbu visai planetologijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.