Beveik anekdotas: kad sulaikytų plūstantį orą, astronautui skylę teko užkimšti kūno dalimi

Pamatytumėte tokią sceną filme – garantuotai sakytumėte „kokia nesąmonė“.

 Astronautas Alexanderis Gerstas faktiškai be jokio kosminio skafandro prisilietė prie kosmoso.<br> NASA nuotr.
 Astronautas Alexanderis Gerstas faktiškai be jokio kosminio skafandro prisilietė prie kosmoso.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-03 17:22

Bet vis dėlto realybė kartais pasirodo besanti keistesnė ir už visas fantazijas ar anekdotus – rugpjūčio 30 dieną buvo pranešta apie oro nuotėkį Tarptautinėje Kosminėje srityje, ir kaip paaiškėjo dabar, kovota su tuo pirmiausia buvo… užkemšant atsiradusią skylę pirštu.

Skylę modulyje „Soyuz MS-90“ padarė mikrometeoroidas, ir jos diametras buvo vos 2 milimetrai. Bet buvo paskaičiuota, kad net ir tokio dydžio skylutė lemia stoties dekompresiją, ir visas oras iš TKS būtų ištekėjęs per 18 parų.

Tačiau pasirodo, kol vyko ieškomas sprendimas, kaip efektyviausiai susidoroti su gedimu, Europos Kosminės Agentūros astronautas Alexanderis Gerstas laikinai tiesiog užkišo skylę savo pirštu. Ir, kaip pakomentavo vienas „Twitter“ vartotojas – „jis be jokio kosminio skafandro prisilietė prie kosmoso“.

Oro nuotėkį naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį pastebėjo tarnyba žemėje, ir įvertino, kad jis toks menkas, kad dėl jo neverta žadinti tuomet miegojusių astronautų.

Po greitosiomis suimprovizuoto A.Gersto sprendimo, astronautai skylę užklijavo lipnia juosta, o vėliau skylei užkimšti buvo panaudota epoksidinė derva. Oro nuostolis buvo kompensuotas iš „Progress 70” kapsulės.

Tarnybos žemėje kruopščiai stebi slėgį TKS. Ir nors manoma, kad slėgio kritimą lėmė mikrometeroidas, neatmetamos versijos, kad nesandarumas galėjo atsirasti ir dėl izoliacinio sluoksnio ar vožtuvo veikimo nesklandumų. „Kiekvienąkart kai ką nors sujunginėji, viskas veikia taip pat, kaip ir su stiklainiu, kuris turi dangtelį į guminę tarpinę, – portalui Space.com komentavo Buffalo aeronautikos inžinierius Johnas Crassidis. – Ta guminė tarpinė gali pasenti ir per ją gali atsirasti nuotėkis“.

Jei vis dėlto nuotėkio kilmė bus mikrometeoroidas, tai jau nebus pirmas kartas, kai į TKS atsitrenkė toks dangaus kūnas – anei paskutinis. TKS yra sukurta taip, kad galėtų ištverti tokius įvykius – nors mikrometeoroidai, padarantys skyles ir nėra dažnas atvejis. Vis dėlto, šis incidentas neturėtų niekaip paveikti tolesnio TKS funkcionavimo.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.