Pietiniame danguje – stulbinantys vaizdai

Paskutiniąją rugpjūčio savaitę mėgėjai žvalgytis į dangų Vakarų Australijoje galėjo pasimėgauti išties nepamirštamu reginiu: rugpjūčio 28 d. 13 val. 40 Lietuvos laiku salos vakarinėje dalyje į Žemės atmosferą įskriejo 50 cm skersmens meteoras.

Observatorijos atstovas žiniasklaidai portalui Space.com teigė, kad observatorija sulaukė „tuzinų paklaikusių žmonių skambučių“, kurie klausė, ką jie ką tik matė.<br> Curtino universiteto nuotr.
Observatorijos atstovas žiniasklaidai portalui Space.com teigė, kad observatorija sulaukė „tuzinų paklaikusių žmonių skambučių“, kurie klausė, ką jie ką tik matė.<br> Curtino universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2018, 8:01 AM

Pertho miesto observatorijos atstovas žiniasklaidai portalui Space.com teigė, kad observatorija sulaukė „tuzinų paklaikusių žmonių skambučių“, kurie klausė, ką jie ką tik matė.

Tame yra ir geroji pusė: kadangi meteorą matė ir nufilmavo daug žmonių, mokslininkai mano pagal surinktą medžiagą galbūt galėsiantys nustatyti tikslią meteoro trajektoriją, o Curtiso universiteto tyrėjų komanda pagal tai tikisi surasti ir galutinę meteoro nukritimo vietą.

Pasak Pertho observatorijos, mokslininkai dabar susiaurino paiešką iki Vakarų Australijos sostinės Yorko, esančio už 100 km į rytus nuo Pertho, regiono.

Pasak „Live Science“, nukritusius meteoritus ne taip jau lengva atskirti nuo žemiškųjų uolų gabalų, bet jie pasižymi juodu apvalkalu ir tuo, kad yra sunkesni už įprastus akmenis.

Meteoritų tyrimai gali padėti mokslininkams perprasti asteroidų, iš kurių meteoritai atskilo, kilmę, o tuo pačiu ir įvertinti stambesnių meteorų keliamą riziką – tokių, kurie ne tik gražiai nušviečia dangų.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.