Neįtikėtina: Japonija pradeda statyti kosminį liftą

JAV mokslinės fantastikos rašytojo Arthuro C. Clarke’o idėja apie į kosmosą iškeliantį „liftą“ gali tapti realybe – rugsėjį vienas Japonijos universitetas ir statybų kompanija pradeda darbus prieš šio fantastiškai skambančio projekto.

 Ateityje „Obayashi“ planuoja kurti kosminį liftą, kurį sudarytų šeši ovaliniai 18x7,2 m moduliai, į kuriuos tilptų 30 žmonių.
 Ateityje „Obayashi“ planuoja kurti kosminį liftą, kurį sudarytų šeši ovaliniai 18x7,2 m moduliai, į kuriuos tilptų 30 žmonių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-04 10:36, atnaujinta 2018-09-04 13:13

Žinoma, kol kas tai nebus liftas, keliantis žmones. Bet Šidzuokos universitetas ir rangovas „Obayashi“ siekia iš Tarptautinės Kosminės Stoties paleisti du mažuosius kubinius palydovus (10 cm3), sujungtus dešimties metrų plieniniu kabeliu.

Vaizdo kamera fiksuos, kaip konteineriai geležine virve judės pirmyn ir atgal.

Ateityje „Obayashi“ planuoja kurti kosminį liftą, kurį sudarytų šeši ovaliniai 18x7,2 m moduliai, į kuriuos tilptų 30 žmonių. Liftas kabeliu kiltų iš jūroje įrengtos aiktelės iki palydovo, esančio 36 000 kilometrų aukštyje virš Žemės (Lrytas.lt primena, kad sutartine kosmoso riba laikoma Kármáno linija, esanti 100 km virš jūros lygio).

Liftas būtų varomas elektriniu skriemulių varikliu, ir keliautų 200 km/h, tad kosminę stotį pasiektų po 8 dienų nuo starto Žemėje.

Bendras planuojamas lyno ilgis (kuris, tikėtina, bus kuriamas iš anglies nanovamzdelių) yra 96 000 kilometrų, o bendra kaina – 9 milijardai JAV dolerių.

Kelionės kaina tokiu liftu prilygtų vienai šimtajai kelionės kainos skrendant kosminiu šatlu.

Parengta pagal electronicsweekly.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.