Rusijos erdvėlaivis leidosi avariniu būdu, įgulos būklė patenkinama

Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“ dėl raketos nešėjos gedimo po dviejų minučių nuo starto ketvirtadienį avariniu būdu nusileido Kazachstane, bet kapsulėje buvęs rusas ir amerikietis nenukentėjo, pranešė paieškų ir gelbėjimo grupės atstovas.

 Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“ dėl raketos nešėjos gedimo po dviejų minučių nuo starto ketvirtadienį avariniu būdu nusileido Kazachstane.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“ dėl raketos nešėjos gedimo po dviejų minučių nuo starto ketvirtadienį avariniu būdu nusileido Kazachstane.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 N. Hague'as (viršuje) į kosmosą skrido pirmąjį kartą, A. Ovčininui šis skrydis buvo antrasis.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 N. Hague'as (viršuje) į kosmosą skrido pirmąjį kartą, A. Ovčininui šis skrydis buvo antrasis.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS

Oct 11, 2018, 3:06 PM

Raketa, nešanti Rusijos erdvėlaivį „Sojuz MS-10“, saulėtą dieną 14 val. 40 min. vietos (11 val. 40 min. Lietuvos) laiku pakilo iš Baikonūro kosmodromo ir turėjo skrieti link Tarptautinės kosminės stoties (TKS). Erdvėlaivio įgulą sudaro Rusijos kosmonautas Aleksejus Ovčininas ir NASA astronautas Nickas Hague'as. Vietoje trečiojo įgulos nario erdvėlaiviu gabenamas konteineris su kroviniu.

N. Hague'as į kosmosą skrido pirmąjį kartą, A. Ovčininui šis skrydis buvo antrasis.

Po šešių valandų „Sojuz“ turėjo susijungti su TKS, bet antrosios pakopos varikliai neplanuotai išsijungė tuojau po starto.

Vienas šaltinis Baikonūro kosmodrome sakė „Interfax“, kad „avarija įvyko skrydžio 119-ąją sekundę, atsiskiriant pirmosios pakopos šoniniams blokams nuo raketos nešėjos antrosios pakopos centrinio bloko. Tuomet įsijungė avarinis švyturys, erdvėlaivio skyriai atsiskyrė ir išsiskleidė parašiutas.“

Kapsulė leidosi balistine trajektorija, statesniu nei įprasta kampu.

„Nusileidimas įvyko“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Sojuz“ kapsulė nusileido netoli Žezkazgano miesto. Pastarasis yra maždaug už 450 km į šiaurės rytus nuo Baikonūro; tame rajone paprastai leidžiasi iš TKS grįžtančių Rusijos erdvėlaivių kapsulės.

„Kapsulė ant žemės, už 20–25 km nuo Žezkazgano. Ryšys su įgula palaikomas, traumų jie nepatyrė. Medicinos pagalba nereikalinga“, – sakė „Interfax“ pašnekovas.

Į nusileidimo vietą buvo pasiųsta Rusijos kariuomenės parašiutininkų gelbėtojų komanda ir gelbėtojų sraigtasparniai.

Rusijos centrinės karinės apygardos pranešime sakoma, kad įgulos nariai jau ištraukti iš kapsulės; jų būklė – patenkinama.

„Gelbėtojų grupė, panaudojus techniką... atvertė kapsulę. Medikai apžiūrėjo kosmonautus; (jų) būklė vertinama kaip patenkinama. Dabar kariai pradėjo ekipažo evakuaciją iš kapsulės“, – nurodė kariškiai.

Baikonūro kosmodromo šaltinis sakė, kad avarija veikiausiai susijusi su raketos nešėjos pirmosios pakopos šoninių blokų gedimu.

„Atsiskirdamas vienas iš pirmosios pakopos šoninių blokų trenkėsi į antrosios pakopos centrinį bloką. Ji prarado orientaciją, o variklis išsijungė“, – aiškino jis.

Kremlius patvirtino, kad „Sojuz“ įgulos nariai liko gyvi.

„Ačiū Dievui, kosmonautai gyvi. Gerai, kad tinkamai suveikė saugumo sistemos ir pats ekipažas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Ši pilotuojamo erdvėlaivio avarija kylant yra precedento neturintis incidentas per Rusijos kosmoso programą, pastaruoju metu ištiktą virtinės kitokių nesklandumų, susijusių su nepilotuojamais aparatais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.