Patvirtinta: legendinis automobilis praskriejo Marsą

Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo pirmo žingsnio. Bet kosmose geriau pasitelkti techniką.

 Raudonas elektromobilis ir astronauto kostiumu vilkintis manekenas vairuotojas, vasarį paleistas pirmąja „SpaceX Falcon Heavy“ raketa, jau nuskriejo už Marso orbitos.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 Raudonas elektromobilis ir astronauto kostiumu vilkintis manekenas vairuotojas, vasarį paleistas pirmąja „SpaceX Falcon Heavy“ raketa, jau nuskriejo už Marso orbitos.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2018, 6:41 AM, atnaujinta Nov 5, 2018, 8:53 AM

Starmano (ne)vairuojamas „Tesla Roadster“ per pastaruosius devynis mėnesius sukorė nemažą kelią. Raudonas elektromobilis ir astronauto kostiumu vilkintis manekenas vairuotojas, vasarį paleistas pirmąja „SpaceX Falcon Heavy“ raketa, jau nuskriejo už Marso orbitos, lapkričio 2 dieną, penktadienį, pranešė kompanijos atstovas.

„Dabartinė Starmano buvimo vieta. Kita stotelė – restoranas visatos pakraštyje,“ penktadienį „Twitter“ paskyroje parašė SpaceX, pridėdama orbitos diagramą.

Antrasis žinutės sakinys, aišku, yra duoklė puikiajam rašytojui Douglasui Adamsui. „Restoranas visatos pakraštyje“ yra antroji D.Adamso novelė iš penkių dalių „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką “ serijos.

„SpaceX“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius Elonas Muskas yra didelis „Keliautojo autostopu gido“ gerbėjas – ką rodo ir kosmosu skriejantis „Roadsteris“. Automobilio pramogų sistemos ekrane buvo užprogramuotas tekstas „Don't Panic!“ („nepanikuok!“) — frazė, puošianti to paties pavadinimo kosmostopo gidą D.Adamso knygų serijoje.

„Starman“ vardas – taip pat kultūrinė nuoroda; taip buvo pavadinta 1972 metų Davido Bowie'io daina. Ir prieš startą E.Muskas sakė, kelionės į kosmosą metu „Roadsteris“ visu garsu gros D.Bowie 1969 metų hitą „Space Oddity“ (nors Starmanas garsiosios dainos beorėje erdvėje ir negirdi). Tačiau galiausiai, kaip Starmano ir Teslos išsiskyrimo muziką E.Muskas pasiirnko to paties D.Bowie „Life on Mars“.

E.Muskas yra sakęs, kad „Roadsterį“ ir Starmaną paleido, nes šis duetas daug smagesnis, nei standartinis balastas. Paleisti palydovą ar kokį kitą vertingą erdvėlaivį nebuvo galima, atsižvelgiant į pirmųjų skrydžių riziką. O E.Muskas dar vadovauja ir Teslai – tad papildoma reklama irgi nesutrukdė.

Starmanas ir jo automobilis – anksčiau asmeniškai priklausęs E.Muskui — už Marso orbitos amžinai neliks. Kaip matoma diagramoje, pora apsisuks heliocentrinėje orbitoje ir grįš prie Saulės tokiu atstumu, kaip Žemė.

Orbitos modeliavimo tyrimas rodo, kad „Roadsteris“ su Starmanu kelių šimtų tūkstančių atstumu prie mūsų planetos prisiartins 2091 metais. Šio tyrimo autoriai nustatė, kad automobilis per kelias dešimtis milijonų metų rėšis į Venerą arba į Žemę. Jų vertinimu, tikimybė, kad kosminis automobilis pataikys į Žemę per 1 milijoną metų yra 6 procentai, į Venerą – 2,5%.

Kosminio manekeno kelionę „Tesla Roadsteriu“ galima sekti svetainėje whereisroadster.com.

Antroji „Falcon Heavy“ misija, į geostacionariąją orbitą iškelsianti Saudo Arabijos komunikacijų palydovą Arabsat-6A, planuojama 2019 metų sausį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.