Šį savaitgalį dangus mirgės kosminiais žybsniais

Šį savaitgalį, naktį iš šeštadienio į sekmadienį dangus mirgės žybčiojančiais meteorais – kaip ir kiekvienais metais, Žemės dangų užplūs leonidai: meteorai, atskriejantys iš Liūto (Leo) žvaigždyno krypties.

Šį savaitgalį, naktį iš šeštadienio į sekmadienį dangus mirgės žybčiojančiais meteorais – kaip ir kiekvienais metais, Žemės dangų užplūs leonidai: meteorai, atskriejantys iš Liūto (Leo) žvaigždyno krypties. <br> 123RF nuotr.
Šį savaitgalį, naktį iš šeštadienio į sekmadienį dangus mirgės žybčiojančiais meteorais – kaip ir kiekvienais metais, Žemės dangų užplūs leonidai: meteorai, atskriejantys iš Liūto (Leo) žvaigždyno krypties. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 9:03 PM

NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos mokslininkė Jane Houston Jones pasakoja, kad paskutiniu metu pati intensyviausia leonidų liūtis Žemę užplūsdavo 3 val. Rytų pakrantės laiku (10 val. Lietuvos laiku) – kas gyvenantiems Lietuvoje, savaime suprantama, nėra paranku: tokiu metu jau būna šviesu, todėl meteorų nebematyti. Tačiau meteorai kris ir anksčiau, tad pamatyti juos Lietuvoje – jei tik leis neapsiniaukęs dangus – bus tikėtina.

Nors ir ne taip paprasta – pasak Amerikos Meteorų asociacijos, šiemet leonidų dažnumas bus apie 15 meteorų per valandą, kas nėra labai daug.

NASA meteorų ekspertas Billas Cooke’as sako, kad meteorai žybsės beveik visame dangaus skliaute. Ir nors jie atskries nuo Liūto žvaigždyno, kuris apie vidurnaktį bus šiek tiek virš horizonto šiaurės rytuose, žiūrėti būtent tiesiai į ten neverta: dėl mažo plokštumos kampo tiesiai iš Liūto atskriejančių meteorų „uodegos“ atrodys trumpiausiomis.

Leonidų liūtis Žemę ištinka kiekvienų metų lapkritį, kai Žemės orbita kerta Tempel-Tuttle kometos orbitą. Ši kometa apsisuka apie Saulę kartą per 33,3 metų, o skriedama, kaip ir visos kometos, paskui save palieka kosminių dulkių uodegą.

Kai Žemė kerta kometos orbitą, šios uodegos dalelės krenta į Žemės paviršių, bet trintis su oru kometos uodegos trupinius uždega ir šie palieka ugninius pėdsakus.

Meteorų liūtis stebėti rekomenduojama toliau nuo miesto ar kitos šviesa užterštos vietovės.

Bet net jei ir nepamatėte nė vieno meteoro – ne bėda! Nes norvegas Jonas Larsenas siūlo ieškoti dangaus pasiuntinių ne tik danguje, ir ant Žemės. Kaip tai daryti – galite rasti šiame straipsnyje:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.