„Curiosity“ Marse rado kai ką blizgančio ir įdomaus

„Curiosity“ marsaeigis pagaliau atsigavo ir toliau tęsia savo darbus raudonojoje planetoje. Šį kartą jis ėmėsi tyrinėti įdomų blizgantį objektą, rastą ant Marso paviršiaus.

„Curiosity“ marsaeigis atsigavo ir toliau tęsia savo darbus raudonojoje planetoje. <br>NASA nuotr. 
„Curiosity“ marsaeigis atsigavo ir toliau tęsia savo darbus raudonojoje planetoje. <br>NASA nuotr. 
Nuotrauka, daryta „ChemCam“.<br>NASA nuotr. 
Nuotrauka, daryta „ChemCam“.<br>NASA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 8:50 PM

„Curiosity“ esanti „ChemCam“ kamera vėl pradėjo fotografuoti aplink marsaeigį esančią aplinką, o 4 rasti pavyzdžiai bus tiriami detaliau. Du iš jų jau buvo analizuoti anksčiau, bet pasak mokslininkų, detalesnė analizė tikrai nepakenks. Vienas iš šių pavyzdžių, vadinamas „Little Colonsay“ – blizgantis objektas, kuris, anot NASA komandos, gali būti meteoritas.

Tai nebūtų pirmas kartas, kai „Curiosity“ randa meteoritą Marse. 2014 m. jis rado blizgantį akmenį, kuris, manoma, buvo iš geležies sudarytas meteoritas – o 2015 m. buvo išanalizuotas iš geležies ir nikelio sudarytas meteoritas.

Žinoma, tiksliai pasakyti, kad šis objektas yra iš kosmoso atskriejęs akmuo – negalima. Mokslininkams pirmiausia reikia cheminės analizės duomenų, po kurių ir bus galima daryti išvadas. „ChemCam“ yra nepaprasta kamera, ji leidžia atlikti ir cheminę analizę naudojant tokius instrumentus, kaip lazerį ir spektrografiją – o tai suteikia daug daugiau informacijos apie tam tikrą pavyzdį.

Dar vienas iš kitų trijų objektų, kuriuos tyrinės marsaeigis, yra tamsūs objektai, vadinami „Flanders Moss“. Mokslininkai – be cheminės analizės duomenų – apie šiuos objektus nieko nežino. Kiti du objektai – pilkos pamatinės uolienos „Forres“ ir „Eildon“.

Kol veikia „ChemCam“ kamera, „Curiosity“ tikrai netinginiaus . Marsaeigis raudonojoje planetoje turės ir keletą kitų projektų. Vienas iš jų – mėginių surinkimas į vieną vietą, nes taip analizei skirti instrumentai pavyzdžius galės tirti detaliau.

„Curiosity“ taip pat stebės aplinką bei „dulkių velnius“ (dulkių sūkurius) bei tyrinės kraterius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.