Mokslininkai: svetimų objektų Saulės sistemoje gali būti tūkstančiai

TIek praeitais, tiek šiais metais buvo daug kalbama apie Oumuamua – per kosmosą skriejantį asteroidą, kuris yra ne iš mūsų Saulės sistemos. Tai kol vienintelis toks atvejis, nes iki šiol tyrinėtos kometos ir asteroidai buvo iš mūsų sistemos.

Mokslininkai padarė išvadą, kad mūsų Saulės sistemoje gali būti 350 įkalintų tarpžvaigždinių objektų – 66 iš jų galėtų būti matomi su LSST.  <br>123RF nuotr. 
Mokslininkai padarė išvadą, kad mūsų Saulės sistemoje gali būti 350 įkalintų tarpžvaigždinių objektų – 66 iš jų galėtų būti matomi su LSST.  <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2018, 8:06 PM

Tikroji Omuamua kilmė nėra žinoma, taip pat nėra aišku ar tai tikrai yra kometa. Mokslininkai ginčijasi, kad jei taip būtų – skriejant pro Saulę šis objektas būtų suskilęs. Dabar ši paslaptis dar labiau gilėja, nes naujajame tyrime mokslininkai iš Harvardo universiteto paskelbė, kad tokio dydžio kosminių objektų, kaip Omuamua, mūsų Saulės sistemoje gali būti šimtai, o kai kurie iš jų gali būti pastebimi net gi didžiuoju sinoptinių tyrimų teleskopu (LSST).

Kad išsiaiškintų, kaip tokius objektus veikia Saulės-Jupiterio sistema, tyrimo autoriai Amiras Sirajus ir Abrahamas Loebas naudojo kompiuterinius, į asteroidus panašių objektų modelius. Vėliau šiuos modelius jie panaudojo į Oumuamua panašių objektų atpažinimui – kurie, manoma, galėjo susiformuoti ne mūsų Saulės sistemoje.

Objektai 2018 TL6, 2017 SV13, 2011 SP25 ir 2017 RR2 buvo identifikuoti pagal tokius kriterijus, kaip neįprastumą, pakrypimą, orbitos periodą bei perihelio ir afelio atstumus.

Mokslininkai padarė išvadą, kad mūsų Saulės sistemoje gali būti 350 įkalintų tarpžvaigždinių objektų – 66 iš jų galėtų būti matomi su LSST. A.Sirajus ir A.Loebas teigia, kad didelės raiškos spektografija galėtų padėti išmatuoti cheminių medžiagų santykį objektų „uodegose“ – o tai leistų sužinoti ar jie atsirado ne mūsų Saulės sistemoje.

Šie tarpžvaigždiniai objektai gali būti įkalinti mūsų sistemoje dėl Jupiterio – didžiausios Saulės sistemos planetos. Jis yra toks didelis, kad turi savo atskirą sistemą su Saule ir gravitacija, kuri sugauna objektus, kai šie skrieja pro šalį.

„Jupiterio-Saulės sistema veikia kaip žvejybinis tinkas, kuris gaudo tarpžvaigždinius objektus. Mūsų Saulės sistemoje jų visada yra bent keli tūkstančiai“, – teigia mokslininkai.

Parengta pagal „Digital Trends“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.