Ši saulėgrįža – ypatinga: sutampa trys dalykai

Šešis mėnesius Šiaurės pusrutulyje dienos vis trumpėjo, o naktis vis ilgėjo – bet dabar laikas pokyčiams. Šis penktadienis, gruodžio 21-oji žymi trumpiausią metų dieną, o taip pat laikotarpį, po kurio dienos vėl pradės ilgėti.

 Kitą kartą dangaus reiškiniai taip sutaps tik 2029 metais.<br> 123RF nuotr.
 Kitą kartą dangaus reiškiniai taip sutaps tik 2029 metais.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2018, 8:01 PM

Ir ši saulėgrįža bus ypatinga, nes jau kitą dieną stos pilnatis, Šiaurės Amerikos indėnų pavadinta Šaltuoju mėnuliu, o taip pat iš dangaus lis žvaigždėmis – prasidės ursidų meteorų lietus.

Saulėgrįža

Žiemos saulėgrįža žymi trumpiausią metų dieną Šiaurės pusrutulyje, kai saulė pasirodo labiausiai į Pietus nutolusioje pozicijoje ir yra tiesiai virš Ožiaragio atogrąžos. Pas mus, Šiaurės pusrutulyje, ši diena trumpiausia, o Pietų pusrutulyje – ilgiausia.

Saulėgrįža dažniausiai nutinka gruodžio 21 dieną, bet kalendorinė diena gali svyruoti priklausomai nuo Saulės metų (laiko tarpo, kada Saulė vėl sugrįžta į tą patį tašką, žiūrint iš Žemės perspektyvos). Jei visiškai tiksliai, ši žiemos saulėgrįža nutiks 23 minutę po vidurnakčio, Lietuvos laiku (taigi, jau šeštadienį).

Kadangi Žemės sukimosi ašis yra pasvirusi, mes turime skirtingus metų laikus – mūsų planetai sukantis apie Saulę, kiekvienas pusrutulis patiria žiemas ir vasaras.

Kodėl toks pasvirimas atsirado, mokslininkai nėra tikri – bet jie mano, kad prieš milijardus metų, kai Saulės sistema dar tik kūrėsi, Žemė pateko į didelius kosminius susidūrimus, ir dėl to jos sukimosi ašis pasviro.

Be žiemos ir vasaros saulėgrįžų dar turime ir pavasario bei rudens lygiadienius – jie nutinka, kai Saulė atsiduria tiesiai virš pusiaujo ir dienos ilgis tampa lygiu nakties ilgiui. Vasaros saulėgrįža nutinka tada, kai saulės spinduliai nuo Vėžio atogrąžos labiausiai nutolsta į šiaurę.

Pilnatis

Paskutinioji metų pilnatis prasidės kitą dieną po saulėgrįžos, jei tiksliai – šeštadienį 19 val. 49 min. Lietuvos laiku.

Istorijoje tokia pilnatis buvo vadinama įvairiai – Šaltuoju Mėnuliu, Šaltąja Pilnatimi (taip vadino Šiaurės Amerikos indėnų gentys), Pilnatimi prie Jolę (Jolė – saulėgrįžos šventė anglosaksiškajame pasaulyje).

Įdomu tai, kad kitą kartą mėnulio pilnatis taip arti saulėgrįžos nutiks 2029 m. Taigi, nors tai ir nėra vienkartinis reginys gyvenime – vis dėlto ne dažnas.

Žvaigždžių lietus

Kasmetinis ursidų lietus nutiks dieną ar dvi po saulėgrįžos. Deja, Šaltasis Mėnulis meteorams, atskriejantiems nuo Mažųjų Grįžulo ratų (anglosaksiškajame pasaulyje šis žvaigždynas vadinamas Mažąja Loke) padarys meškos paslaugą: pilnatis šviečia ryškiai, tad savo šviesa nustelbia mažiau ryškius meteorus. Vis dėlto, ursidų tankis turėtų siekti apie 10 per valandą.

Belieka viltis, kad ten, kur būsite, dangus bus giedras.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.