Bankrutavo pusė „Mars One“, likusios dalies ateitis – miglota

Prisimenate „Mars One“ – startuolį, kuris planavo nugabenti žmones į Marsą padarydamas iš to TV šou? Jo įkūrėjas Basas Lansdorpas mažiausiai trejetą kartų lankėsi ir Lietuvoje, vienąkart – ir konferencijoje „Login“.

 2012 m. B. Lansdorpas paskelbė planą išsiųsti kolonistus į Raudonąją planetą – ir finansuoti projektą iš realybės šou laidų.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 2012 m. B. Lansdorpas paskelbė planą išsiųsti kolonistus į Raudonąją planetą – ir finansuoti projektą iš realybės šou laidų.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 7:54 AM

Dabar skelbiama, kad pusė projekto patyrė bankrotą.

Tai portalui „Engadget“ patvirtino „Mars One“ įkūrėjas Basas Lansdorpas, kuris sakė, jog dirba „ieškant sprendimo“ bendrovės finansinėms bėdoms – bet Marso kolonizavimo startuoliui tai neskamba labai optimistiškai.

Žinios pirmiausia pasklido „Reddit“ tinkle, kur vienas vartotojas paskelbė nurodą į šveicariškus dokumentus.

Grynai techniškai, „Mars One“ susideda iš dviejų įmonių: Šveicarijoje įregistruotos komercinės „Mars One Ventures AG“ ir Didžiojoje Britanijoje registruotos pelno nesiekiančios „Mars One Foundation“ – ir pinigai baigėsi būtent Šveicarijoje įkurtai komercinei įmonei: sausio 15 d. Bazelio teismas paskelbė šios beveik 100 milijonų JAV dolerių įvertintos įmonės bankrotą.

Tačiau B.Lansdorpas „Engagdget“ sakė, kad be tolesnio finansavimo egzistuoti nebegali ir pelno nesiekiančioji projekto dalis.

2012 m. Lansdorpas ir jo partneriai paskelbė beveik absurdiškai ambicingą planą išsiųsti kolonistus į Raudonąją planetą – ir finansuoti projektą iš realybės šou laidų, kuriomis būtų rodomas atrankos procesas ir bandomoji kolonija Žemėje. Visa tai kurti turėjo padėti populiarios realybės šou „Big Brother“ kūrėjas Paulas Römeris.

Tačiau pernelyg ambicingi „Mars One“ tikslai buvo laikomi abejotinais – atsižvelgiant į realybės televizijos ekonominius pajėgumus ir turint omenyje raketų paleidimo kainą. Masačiusetso Technologijų instituto mokslininkai sukritikavo daugelį projekto sprendimų, teigdami, kad B.Lansdorpo planas greitai nužudytų visus kolonistus.

Bankrotas liečia tik „Mars One Ventures AG“ ir tai neturi įtakos „Mars One Foundation“, kuri yra misijos varomoji jėga. „Mars One Foundation“ aktyviai tęs pastangas, kad būtų užtikrintas tolesnis misijos etapų finansavimas per prekybą biržoje arba tiesiogiai į fondą“, – rašoma naujausioje žinutėje projekto svetainėje.

Parengta pagal „Engadget“ ir Futurism.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.