Penktadienį laukia paskutinis išbandymas, lemsiantis amerikiečių skrydžius į TKS

2011 metais baigėsi Šatlų programa ir JAV neteko galimybės skraidinti žmones į kosmosą iš savo kosmodromų. Nuo tada visi JAV astronautų skrydžiai vyko iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane, priklausančio Rusijai.

 Jei penktadienio nusileidimas bus sėkmingas, vasarą laukia pirmasis skrydis su žmonėmis.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Jei penktadienio nusileidimas bus sėkmingas, vasarą laukia pirmasis skrydis su žmonėmis.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 7:27 AM

Po truputį, keletą metų vėluodama, nauja žmonių skraidinimo į kosmosą programa JAV juda į priekį. Du pagrindiniai jos dalyviai – „SpaceX“ su „Crew Dragon“ kapsule ir „Boeing“ su „Starliner“.

Pirmoji kompanija kaip tik praėjusį savaitgalį išbandė „Crew Dragon“. Tiesa, pirmo skrydžio metu įgulos dar nebuvo – kapsulėje sėdėjo tik manekenė Ripley, pavadinta Sigourney Weaver veikėjos iš „Svetimo“ filmų serijos garbei.

Skrydis pavyko visiškai sėkmingai, o po 27 valandų nuo pakilimo kapsulė prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties. Be to, prisijungimas įvykdytas visiškai autonomiškai, nenaudojant robotinės rankos, kuri įprastai padėdavo prisišvartuoti „Dragon“ kapsulėms su atsargomis.

Išbuvusi keletą dienų prisijungusi prie stoties, penktadienį kapsulė turėtų grįžti į Žemę. Jei visas bandymas bus sėkmingas, vasarą laukia pirmasis skrydis su žmonėmis. Iš viso į „Crew Dragon“ turėtų tilpti iki septynių astronautų. „Boeing Starliner“ bandomasis skrydis numatytas balandį, o skrydis su įgula – rugpjūtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.