Atmosferoje sprogo 10 atominių bombų prilyginamas meteoras – NASA prakalbo tik dabar

2018 m. gruodžio 18 d. virš Žemės sprogo amerikietiško mokyklinio autobuso dydžio meteoras – ir sprogimas išskyrė tiek energijos, kiek prilygtų 10 atominių bombų sprogimui. Pasak NASA, sprogimas buvo antras pagal dydį per 30 metų (pirmąją vietą vis dar išlaikant Čeliabinsko meteorui 2013 m.).

 Nors tai ir buvo vienas didžiausių sprogimų per paskutinius dešimtmečius kosminė uola į šipulius pažiro virš Beringo jūros – toli nuo apgyvendintų teritorijų.<br> 123RF iliustr.
 Nors tai ir buvo vienas didžiausių sprogimų per paskutinius dešimtmečius kosminė uola į šipulius pažiro virš Beringo jūros – toli nuo apgyvendintų teritorijų.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2019, 12:56 PM, atnaujinta Mar 19, 2019, 4:59 PM

Nepaisant visko – šio įvykio beveik niekas nepastebėjo, o dar neramiau – niekas ir nenumatė.

Kas dėl nepastebėjimo – nors tai ir buvo vienas didžiausių sprogimų per paskutinius dešimtmečius, tai galbūt galima paaiškinti tuo, kad kosminė uola į šipulius pažiro virš Beringo jūros – ledinės Ramiojo vandenyno zonos tarp Rusijos ir Aliaskos – toli nuo apgyvendintų teritorijų.

NASA apie šį meteorą sužinojo iš JAV karinių pajėgų, kurių raketų sekimo palydovai pirmieji užfiksavo sprogimą. Smūgio griausmą taip pat užregistravo infragarsiniai detektoriai – stotys, kurios fiksuoja žemo dažnio ir žmogaus ausiai negirdimas garso bangas.

Pasak NASA, meteoras svėrė apie 1500 tonų, buvo daugmaž 10 metrų skersmens ir per atmosferą skriejo 115 200 km/h greičiu. Sprogimas įvyko apie 25 kilometrus virš vandenyno lygio ir išskyrė 173 kilotonas energijos – daugmaž 10 kartų daugiau nei atominė bomba, numesta ant Hirošimos.

Kas dėl numatymo – viso pasaulio asteroidų stebėjimo grupės šį objektą pražiūrėjo dėl to, kad jis buvo palyginus mažas. Pasak Karalienės universiteto Belfase (Šiaurės Airija) astronomo Alano Fitzsimmonso, patys šiuolaikiškiausi teleskopai geriausiai mato kelių šimtų metrų – ar didesnio – skersmens objektus. NASA asteroidų medžiotojai labiau nerimauja dėl Žemei artimų dangaus kūnų, kurių skersmuo yra apie 140 metrų – tokiems leidus patekti į atmosferą, jie galėtų sunaikinti ištisa valstiją, rašo „Live Science“.

Kodėl apie šį įvykį kalbame tik dabar? Todėl, kad įvykis iškilo į viešumą tik neseniai – kai apie įvykį Mėnulio ir Planetinių Mokslų konferencijoje papasakojo NASA’os netoli esančių objektų stebėjimo programos vadybininkė Kelly Fast. Kaip BBC sakė mokslininkė – „sprogimo galia prilygo 40 proc. Čeliabinsko meteoro sprogimo, bet į naujienas nepateko, nes viskas nutiko sąlyginai tolimoje vietovėje“.

19 metrų Čeliabinsko meteoras netoli minimo miesto sprogo 2013 m., įvykį autoregistratoriais užfiksavo daug automobilių vairuotojų. Meteoro sprogimo sukeltos smūginės bangos sužalojo 1200 žmonių.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.