NASA: Marse 30 centimetrų gylyje su kažkuo susidūrėme

NASA pripažino, kad nebesupranta, kas nutiko su Marso zondo „InSight“ instrumentu, kuris turėjo įsikasti į Marso paviršių ir matuoti planetos vidinės temperatūros pokyčius.

 NASA pripažino, kad nebesupranta, kas nutiko su Marso zondo „InSight“ instrumentu, kuris turėjo įsikasti į Marso paviršių.<br> NASA iliustr.
 NASA pripažino, kad nebesupranta, kas nutiko su Marso zondo „InSight“ instrumentu, kuris turėjo įsikasti į Marso paviršių.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2019, 6:42 AM

„Daugmaž 30 centimetrų gylyje mes su kažkuo susidūrėme, – „Space News“ sakė Vokietijos kosminės agentūros darbuotojas Tilmanas Spohnas. – Kol kas nežinome, ar čia kietesnis rigolito sluoksnis, ar uola“.

„InSight“ kastis pradėjo vasario pabaigoje – ir komanda prisipažino, kad su sunkumais susidūrė kovo pradžioje. Dabar pranešama, kad mokslininkai renka duomenis ir bando nuspręsti, ar verta gręžtis giliau, ar ištraukti įrankį ir bandyti iš naujo.

„Ko gero bandysime vėl skverbtis po kelių savaičių, – teigė T.Spohnas. – Bet prieš tai norime būti tikri, kad elgiamės teisingai“.

Marso zondas „InSight“ – (liet. „Įžvalga“) šifruojamas kaip „ Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport“, kas lietuviškai skambėtų kaip „vidiniai tyrimai, naudojant seisminę analizę, geodeziją ir šiluminį perdavimą“ – nusileido ant Marso paviršiaus 2018 lapkričio 26 dieną, 21 val. 54 min. Lietuvos laiku. Misija iš Žemės startavo 2018 gegužės 5 d. 13 val. 05 min. Lietuvos laiku.

Kaip sufleruoja pavadinimas, zondas tirs tris sritis: seisminį aktyvumą, giluminį planetos sluoksnį iki 5 m. gylyje (tame tarpe ir šiluminius skirtumus paviršiuje ir giliau) bei Marso ašies nuokrypį šiam sukantis.

Šios misijos atradimai turėtų padėti mokslininkams geriau suprasti kaip formuojasi ir vystosi planetos, panašios į Marsą ir Žemę.

Šaltinis: Futurism.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?