Pakelkite akis į dangų – ryškiausias meteorų lietus jau šiandien

Perseidai naktiniame danguje pasirodo kiekvienais metais. Nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio galo šis lietus nuolat stiprėja ir ryškėja, kol galiausiai vieną naktį jis pasiekia savo piką. Perseidų meteorų lietus yra vienas populiariausių ir gražiausių dangaus reginių, todėl kiekvienas turėtų pakelti akis į viršų.

Bet astronomai sako, kad perseidai garsėja savo ryškumu, todėl nors dangus ir nebus toks tamsus kaip norėtųsi – meteorai vis tiek bus matomi. <br>123RF nuotr. 
Bet astronomai sako, kad perseidai garsėja savo ryškumu, todėl nors dangus ir nebus toks tamsus kaip norėtųsi – meteorai vis tiek bus matomi. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-11 13:04

Kosmoso agentūra NASA teigia, kad šiais metais perseidų meteorų lietus savo piką turėtų pasiekti rugpjūčio viduryje, kai Žemė kirs „Swift-Tuttle“ kometos orbitą. Tiesą sakant, perseidų lietus kyla būtent dėl šios kometos po savęs paliktų nuolaužų. Manoma, kad daugiausia meteorų bus matoma rugpjūčio 11-13 d. naktimis.

Perseidų lietui pasiekus piką, danguje turėtų sužibėti net 60 meteorų per valandą. Didžiojoje Britanijoje šis skaičius turėtų būti dar didesnis – 80 meteorų per valandą. Tiesa, tiems, kurie nori pasigrožėti šiuo reginiu, gali sutrukdyti ryškus priešpilnis.

Bet astronomai sako, kad perseidai garsėja savo ryškumu, todėl nors dangus ir nebus toks tamsus kaip norėtųsi – meteorai vis tiek bus matomi.

Pasiruošimas meteorų stebėjimui

„Perseidų meteorų lietus jau čia. Tai „Swift-Tuttle“ kometos nuolaužos, kurios naktiniame danguje yra matomos nuo liepos pabaigos. Šiais metais perseidų lietus piką turėtų pasiekti rugpjūčio 11-12 d. naktį“, – liepos pabaigoje pranešė NASA Maršalo kosminių skrydžių centras.

Dėl savo ryškumo ir pasirodančių meteorų skaičiaus, perseidų lietus dažnai yra vadinamas „geriausiu meteorų lietumi“. Daugeliui šis lietus patinka dar ir dėl to, kad vyksta vasarą, o dėl to stebėti meteorus yra daug patogiau dėl palankių oro sąlygų.

Ekspertai sako, kad meteorų lietų geriausia stebėti vidurnaktį arba prieš aušrą, nes tuo metu dangus būna tamsiausias. Perseidai geriausiai turėtų būti matomi apie 2 val. nakties.

Tiesa, NASA praneša, kad jei ir neištversite iki tokios vėlumos – meteorai bus matomi ir ankstyvą vakarą. Žinoma, reikia turėti omenyje, kad meteorų bus matoma mažiau.

Jei naktis nebus debesuota, o oras taip pat nepaves – norintiems pasigrožėti perseidų lietumi reikia nuvykti į tamsią ir tylią vietą –dažniausiai tokią lengviausia rasti už miesto ribų. Astronomai dar primena ir tai, kad perseidai yra matomi visame danguje, todėl stebėti kažkurios vienos vietos tikrai nereikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.