Apskaičiavo, kiek kainuotų pastatyti pirmąjį miestą Marse – skaičiai įspūdingi

JAV verslininkas ir inžinierius Elonas Muskas apskaičiavo, kiek gi kainuotų pastatyti pirmąjį miestą Marse – „Marsopolį“. Turbūt niekam nekyla abejonių, kad pastatyti miestą ten, kažkur kosmose, už šimtų milijonų kilometrų nuo Žemės nutolusioje planetoje, bus brangu. Bet kiek brangu? E.Muskas įvardijo tikslią sumą.

Turbūt niekam nekyla abejonių, kad pastatyti miestą ten, kažkur kosmose, už šimtų milijonų kilometrų nuo Žemės nutolusioje planetoje, bus brangu. Bet kiek brangu? E.Muskas įvardijo tikslią sumą. <br>123RF nuotr. 
Turbūt niekam nekyla abejonių, kad pastatyti miestą ten, kažkur kosmose, už šimtų milijonų kilometrų nuo Žemės nutolusioje planetoje, bus brangu. Bet kiek brangu? E.Muskas įvardijo tikslią sumą. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

Aug 19, 2019, 1:21 PM

„SpaceX“ generalinis direktorius apskaičiavo, kad pastatyti miestą kitoje planetoje kainuotų „nuo 100 milijardų iki 10 trilijonų JAV dolerių“. Kad lengviau būtų suvokti apie kokias pinigų sumas kalbama, verta pasakyti, kad „Marsopolio“ pastatymas kainuotų mažiausiai 10 proc. šių metų JAV karinio biudžeto, o Lietuvos 2019 metų metinis valstybės 10,5 mlrd. eurų biudžetas prie tokių „Marsopolio“ kaštų atrodytų labai kukliai.

E.Muskas taip pat apskaičiavo, kiek apytiksliai kainuotų nusiųsti krovinius į Marsą. Minimaliai viena tona krovinio kainuotų 100 000 JAV dolerių. 2017 metais E.Muskas teigė, kad kaina būtų 140 000 dolerių už toną.

Elonas „CBS News“ teigė, kad norint pastatyti pilnai funkcionuojantį ir savarankišką miestą reikės milijonų tonų krovinių ir išlaidos sieks šimtus milijardų dolerių. Žinoma, jei Elonas nori kitoje planetoje pastatyti miestą, pirmiausiai jo „SpaceX“ kompanijai reikės į kitą planetą nuskraidinti savo „Starship“ raketą. Ir tai bus tik pradžia.

Akivaizdu, jog tokie planai yra neįtikėtinai brangūs ir, kad visada yra tikimybė, jog įvyks kokia nors katastrofa ir misija nepasiseks. Nepaisant to, E.Muskas vis tiek kalba apie kitų planetų kolonizavimą ir lėtai juda link to. Kodėl? Jo nuomone, tai yra žmonijos ateitis.

„Yra daug dalykų, kurie žmones, žvelgiančius į ateitį, verčia liūdėti ir juos slegia. Bet aš manau, kad galimybė kolonizuoti kitas planetas yra vienas iš tų dalykų, kuris žmonės jaudina. Toks ir yra pirmasis BFR („Starship) raketos tikslas – sujaudinti žmones ir priversti juos galvoti apie savo ateitį“, – sakė E.Muskas.

Ar kolonija kitoje planetoje būtų brangiausias visų laikų projektas? Ko gero, kad taip. Tačiau tai mus pakeltų virš Žemės ribų ir pradėtų naują žmonijos eros pradžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.