Paskelbė, kiek kainuotų įkurti pirmąjį miestą Marse

Turbūt mažai kam gali kilti abejonių, kad pastatyti miestą ten, kažkur kosmose, už šimtų milijonų kilometrų nuo Žemės nutolusioje kitoje planetoje, bus brangu. Bet kiek brangu? Elonas Muskas nurodė sumą.

 Pirmojo miesto Marse vizija.<br> „SpaceX“ iliustr.
 Pirmojo miesto Marse vizija.<br> „SpaceX“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

2019-08-27 10:28

SpaceX“ generalinis direktorius Elonas Muskas apskaičiavo, kad pastatyti miestą kitoje planetoje kainuotų „nuo 100 milijardų iki 10 trilijonų JAV dolerių“.

Kad lengviau būtų suvokti apie kokias pinigų sumas kalbama, verta pasakyti, kad „Marsopolio“ pastatymas kainuotų mažiausiai 10 proc. JAV 2019-ųjų viso karinio biudžeto, o Lietuvos 2019-ųjų metinis valstybės 10,5 mlrd. eurų biudžetas prie tokių „Marsopolio“ kaštų atrodo labai jau kukliai.

E.Muskas taip paskaičiavo, kiek apytiksliai kainuotų nusiųsti krovinius į Marsą: minimaliai viena tona krovinio kainuotų 100 000 JAV dolerių. 2017-aisiais vizionierius teigė, kad kaina būtų 140 000 dolerių už toną.

Žinoma, jei E.Muskas nori kitoje planetoje pastatyti miestą, pirmiausiai jo „SpaceX“ kompanijai reikės į kitą planetą nuskraidinti savo „Starship“ raketą. Ir tai bus tik pati pradžia.

Akivaizdu, jog tokie planai yra neįtikėtinai brangūs ir visada egzistuoja tikimybė, kad įvyks kokia nors katastrofa. Tai kodėl „SpaceX“ vadovas kalba apie kitų planetų kolonizavimą – ir po truputi juda link to?

E. Muskas mano, kad tai yra mūsų ateitis:

„Yra tiek daug dalykų, kurie žmones, žvelgiančius į ateitį, verčia liūdėti, būti prislėgtais. Bet aš manau, kad tapimas kosmose plintančia civilizacija yra vienas iš tų dalykų, kuris žmones jaudina… štai koks pirminis BFR [“Starship“ raketos] tikslas – sujaudinti žmones dėl jų ateities.“

Ar kolonija kitoje planetoje būtų brangiausias visų laikų =monijos projektas? Ko gero, taip. Tačiau tai mus pakeltų virš Žemės ribų ir taptų naujos žmonijos eros pradžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.