Pavyko tik iš antro karto: Fiodoro erdvėlaivis prisijungė prie TKS

Nepilotuojamas Rusijos erdvėlaivis, gabenantis pirmąjį šios šalies į kosmosą pasiųstą robotą androidą, antradienį sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi.

 Vietoje kosmonautų įgulos erdvėlaivis skraidino tik robotą androidą FEDOR, taip pat žinomas kaip „Skybot F850“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Vietoje kosmonautų įgulos erdvėlaivis skraidino tik robotą androidą FEDOR, taip pat žinomas kaip „Skybot F850“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2019, 8:28 AM

Šis manevras buvo atliktas po savaitgalį įvykusio erdvėlaivio „Sojuz MS-14“ nesėkmingo mėginimo susijungti.

„Kontaktas patvirtintas, susijungimas patvirtintas“, – pranešė NASA televizijos transliacijos komentatorius.

Vietoje kosmonautų įgulos erdvėlaivis skraidino tik robotą androidą FEDOR, taip pat žinomas kaip „Skybot F850“. Žmogaus pavidalo sidabro spalvos robotas yra 1,8 m aukščio ir sveria 160 kilogramų.

Šio roboto pavadinimas FEDOR reiškia „Galutinis eksperimentinis demonstracinio objekto tyrimas“ (angl. Final Experimental Demonstration Object Research). Per misiją TKS jis turėjo 10 dienų mokytis padėti kosminėje stotyje dirbantiems astronautams.

„Sojuz MS-14“ praeitą ketvirtadienį pakilo iš Rusijos Baikonuro kosmodromo Kazachstane. Anksčiau buvo planuota, kad jis pasiliks susijungęs su TKS iki rugsėjo 7-osios.

Šeštadienį „Sojuz“ mėginimą susijungti su stotimi teko nutraukti dėl automatinės sistemos „Kurs“ sutrikimo.

NASA nurodė, kad erdvėlaivis „negalėjo užfiksuoti savo taikinio stotyje“, todėl jį teko atitraukti saugiu atstumu nuo orbitinio komplekso, kol Rusijos skrydžių dispečeriai sprendė dėl tolesnių žingsnių.

Rusijos ekspertai sakė TKS įgulai, kad veikiausiai sutriko sistema stoties viduje, o ne erdvėlaivyje, pridūrė NASA.

„Sojuz“ erdvėlaiviai paprastai būna pilotuojami, o sutrikus automatinės susijungimo sistemos darbui juos galima prijungti rankiniu būdu. Tačiau šįkart buvo bandoma nauja avarinės evakuacijos sistema, todėl žmonių erdvėlaivyje nėra.

Antradienį erdvėlaivis susijungė su TKS moduliu „Zvezda“, prie kurio anksčiau buvo prijungtas erdvėlaivis „Sojuz MS-13“. Pastarąjį ankstesnę dieną stoties įgulos vadas Aleksandras Skvorcovas rankiniu režimu prijungė prie modulio MIM2, prie kurio anksčiau nesugebėjo prisijungti „Sojuz MS-14“.

Rusijos TKS programos vadovas Vladimiras Solovjovas pirmadienį sakė A. Skvorcovui, kad stotyje esanti sistemos „Kurs“ ryšio įranga turės būti remontuojama po susijungimo su „Sojuz MS-14“ arba erdvėlaiviui kartu su FEDOR grįžus į Žemę.

FEDOR nėra pirmasis į kosmosą išskridęs robotas.

2011 metais NASA paleido „Robonaut 2“ – į žmogų panašų robotą, sukurtą padedant bendrovei „General Motors“ ir taip pat turėjusį dirbti itin pavojingomis sąlygomis.

Dėl techninių gedimų jis 2018 metais buvo parskraidintas į Žemę.

2013 metais Japonija paleido į kosmosą nedidelį robotą „Kirobo“, skridusį kartu su pirmuoju TKS vadu japonu. Šis robotas, sukurtas bendradarbiaujant su bendrove „Toyota“, mokėjo šnekėti - bet tik japonų kalba.

Tarptautinė kosminė stotis nuo 1998 metų sukasi orbita aplink Žemę, skriedama apie 28 tūkst. km per valandą greičiu.

Pernai spalį kitą „Sojuz“ erdvėlaivį su amerikiečio ir ruso įgula turėjusią iškelti raketą ištikus gedimui kylant teko atlikti kapsulės avarinę evakuaciją. Tai buvo pirmoji nesėkmė per Rusijos „Sojuz“ pilotuojamų skrydžių istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.