Pirmą kartą istorijoje dvi moterys astronautės išėjo į atvirą kosmosą

Penktadienį prasidėjo pirmas moterų astronaučių išėjimas į atvirą kosmosą per visą astronautikos istoriją, matyti NASA parodytame transliacijos įraše.

NASA astronautės Ch. Koch ir J. Meir išėjo į atvirą kosmosą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NASA astronautės Ch. Koch ir J. Meir išėjo į atvirą kosmosą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NASA astronautės Ch. Koch ir J. Meir išėjo į atvirą kosmosą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NASA astronautės Ch. Koch ir J. Meir išėjo į atvirą kosmosą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 18, 2019, 4:13 PM, atnaujinta Oct 18, 2019, 8:13 PM

JAV astronaučių Christinos Koch ir Jessicos Meir misija oficialiai prasidėjo 11 val. 38 min. Grinvičo (14 val. 38 min. Lietuvos) laiku. Per ją iš Tarptautinės kosminės stoties į kosmosą išėjusios astronautės turės pakeisti galios reguliatorių.

„Christina, jau galite išeiti iš tambūro“, – pasakė ryšį su erdvėlaiviu palaikanti inžinierė Stephanie Wilson.

Misiją astronautės pradėjo nuo įprastinio skafandrų ir jungčių patikrinimo, paskui patraukė į darbo vietą atvirame kosmose.

Po kelių minučių su žurnalistais kalbėjęs NASA administratorius Jimas Bridenstine'as atkreipė dėmesį į šio įvykio simbolinę reikšmę.

„Norime užtikrinti, kad kosmosas būtų atviras visiems žmonėms, ir tai yra dar vienas svarbus įvykis, žymintis šią evoliuciją“, – kalbėjo jis.

„Turiu 11 metų dukterį. Noriu, kad ji žinotų turinti tokias pačias galimybes, kokias augdamas žinojau turintis aš“, – sakė J. Bridestine'as.

Pirma tokia misija turėjo įvykti kovo mėnesį, tačiau ją teko atidėti, nes NASA turėjo tik vieną vidutinio dydžio astronautų kostiumą. Tuomet numatytą užduotį atliko mišrus abiejų lyčių astronautų duetas.

Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija, kurioje daugiausia dominuoja vyrai, sulaukė kritikos dėl seksizmo.

Elektros inžinierė Ch. Koch išėjo pirmiau nei J. Meir, kuri turi daktaro mokslinį laipsnį jūrų biologijos srityje ir kuriai tai buvo pirmas išėjimas į kosmosą.

Abi moterys turėjo pakeisti blogai veikiantį baterijos įkrovimo ir iškrovimo reguliatorių, vadinamą BCDU.

TKS yra maitinama saulės baterijomis, tačiau nemažą savo kelionės orbita dalį ji negauna tiesioginių saulės spindulių, todėl jai reikia baterijų. BCDU reguliuoja baterijų krovimo galingumą.

Apie astronaučių laukiančią užduotį buvo pranešta pirmadienį. Ši užduotis yra sudėtingesnės misijos – pakeisti senas nikelio vandenilio baterijas į ličio jonų elementus – dalis.

Pirmoji amerikiečių astronautė į kosmosą pakilo 1983 metais. Tai buvo Sally Ride, dalyvavusi septintojoje „Space Shuttle“ misijoje. Dabar Jungtinės Valstijos turi daugiau moterų astronaučių nei bet kuri kita valstybė.

1963-aisiais Sovietų Sąjungos kosmonautė Valentina Tereškova tapo pirmąja į kosmosą pakilusia moterimi. 1982 metais jos pėdomis pasekė tėvynainė Svetlana Savickaja, dar po dvejų metų tapusi pirmąja į atvirą kosmosą išėjusia kosmonaute.

Toliau NASA planuoja įvykdyti ambicingą misiją „Artemis“, pavadintą Graikų mitologijos dievo Apolono sesers Artemidės vardu, ir iki 2024 metų sugrąžinti amerikiečių astronautus į Mėnulį.

Per šią misiją pirmą kartą ant Mėnulio paviršiaus turėtų nusileisti moteris. Neatmetama galimybė šiam skrydžiui sudaryti tik moterų astronaučių komandą.

D. Trumpas pagyrė moterų astronaučių komandą, pirmąkart išėjusią į atvirą kosmosą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pagyrė dviejų astronaučių komandą, išėjusią į atvirą kosmosą pirmąkart per visą astronautikos istoriją.

„Esate labai drąsios, nuostabios moterys“, – sakė prezidentas, vaizdo ryšiu susisiekęs su JAV astronautėmis Christina Koch ir Jessica Meir.

„Labai puikiai atstovaujate šiai šaliai, – kalbėjo D. Trumpas. – Labai jumis didžiuojamės.“

Ch. Koch ir J. Meir anksčiau penktadienį drauge išėjo į atvirą kosmosą, ir tai buvo pirmas kartas, kai tokiomis sąlygomis dirbo dvi astronautės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.