Betliejaus žvaigždė – vis dar didelė mįslė mokslininkams

Gruodis visame pasaulyje yra švenčių mėnuo, o populiariausia iš jų – Kalėdos. Puošiant eglutę ant jos viršūnės dažniausiai užkabiname ryškią žvaigždę, simbolizuojančią Betliejaus arba dar kitaip – Kalėdų žvaigždę.

Puošiant eglutę ant jos viršūnės visuomet uždedame ryškią žvaigždę, simbolizuojančią Betliejaus arba dar kitaip vadinamą Kalėdų žvaigždę. <br>123RF nuotr. 
Puošiant eglutę ant jos viršūnės visuomet uždedame ryškią žvaigždę, simbolizuojančią Betliejaus arba dar kitaip vadinamą Kalėdų žvaigždę. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2019, 6:28 PM

Biblijoje minima, kad būtent ši žvaigždė buvo kelrodis trims išminčiams, kurie keliavo į mažą Betliejaus miestelį, kuriame gimė Jėzus. Tačiau ar tai tikrai buvo žvaigždė – o galbūt, kažkoks kitas astronominis įvykis? Į šį klausimą bando atsakyti Floridos universiteto astronomijos profesorė Caroline Simpson.

Jos teigimu, jei objektą matomą danguje norime naudoti navigacijai, jis turi būti sąlyginai stacionarus (neskaitant naktinio dangaus judėjimo iš rytų į vakarus dėl to, kad Žemė sukasi). Taigi, jei laikomės tokios taisyklės, iš karto reikia atmesti meteorus arba „krintančias žvaigždes“, kurios naktiniame danguje sužimba vos sekundei, o kartais ir trumpiau.

Kitas įdomus kandidatas į Betliejaus žvaigždės vardą iš tiesų yra kometa. Jos švytėti danguje ir nekeisti pozicijos gali keletą dienų – be to, tais laikais kometos jau buvo žinomas ir dokumentuojamas reiškinys. Tiesa, tuo metu jos buvo laikomos tik blogio simboliu, todėl trys išminčiai greičiausiai tikrai nebūtų sekę paskui kometą, o greičiau būtų pasukę visai į kitą pusę.

Mokslininkė teigia, kad trys išminčiai danguje galėjo regėti ir novą arba supernovą. Pirmoji danguje gali sužibti labai ryškiai, šiek tiek išlaikyti tokį šviesos stiprumą ir vėliau grįžti į savo pradinę stadiją. Tuo tarpu supernova yra stiprus masyvios žvaigždės sprogimas, kuris gali būti matomas ir keletą savaičių. Neatmetama, kad abu šie įvykiai galėjo būti Betliejaus žvaigždė – tačiau vienintelis toks aprašytas įvykis tais laikais vyko visai kitoje pusėje, nei ten, kur keliavo išminčiai.

Ir čia galiausiai prieiname prie labiausiai tikėtino kandidato – planetų „susijungimo“. Tai įvyksta tada, kai viena ar daugiau planetų naktiniame danguje atrodo esančios labai arti viena šalia kitos. Jei tuo metu ten būtų matomas Marsas, Jupiteris ir Saturnas – pagal juos sekti būtų buvę galima keletą dienų, o jei tik Saturnas ir Jupiteris – net ir ilgiau. Beje, astronomai žino, kad maždaug tuo metu planetų „susijungimas“ galėjo vykti ir jis išminčius tikrai būtų nuvedęs tinkama linkme.

Tiesa, mokslininkė pamini, kad visos šios teorijos – tik spėjimai. Nėra jokių mokslinių įrodymų, kurie pilnai paaiškintų, kas gi galėjo būti ta Betliejau žvaigždė – ir ar ji iš tiesų buvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.