„SpaceX“ paleido dar 60 savojo interneto ryšio tinklo palydovų

JAV bendrovė „SpaceX“ pirmadienį iškėlė į orbitą trečią 60 mini palydovų partiją, įgyvendindama savo planus sukurti tūkstančių kosmoso aparatų tinklą, sudarysiantį pasaulinę plačiajuosčio interneto sistemą.

 Dabar bendras JAV kompanijos „Starlink“ tinklui priklausančių aparatų skaičius padidėjo iki beveik 180. Jų iškėlimas šįkart buvo tiesiogiai transliuojamas per raketoje įtaisytą kamerą.<br> „Starlink“ nuotr.
 Dabar bendras JAV kompanijos „Starlink“ tinklui priklausančių aparatų skaičius padidėjo iki beveik 180. Jų iškėlimas šįkart buvo tiesiogiai transliuojamas per raketoje įtaisytą kamerą.<br> „Starlink“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė

Jan 7, 2020, 8:54 AM

Palydovų grupė sėkmingai atsiskyrė nuo raketos „Falcon 9“ virš vandenyno tarp Australijos ir Antarktidos, praėjus valandai po paleidimo iš Kanaveralo kyšulio Floridoje 21 val. 19 min. vietos (antradienį 4 val. 19 min. Lietuvos) laiku.

Dabar bendras JAV kompanijos „Starlink“ tinklui priklausančių aparatų skaičius padidėjo iki beveik 180. Jų iškėlimas šįkart buvo tiesiogiai transliuojamas per raketoje įtaisytą kamerą.

Gali išaušti diena, kai tas skaičius padidės net iki 42 tūkst., todėl astronomai nerimauja, kad ateityje dėl šios priežasties bus sudėtinga iš Žemės paviršiaus stebėti kosmosą.

Remiantis JAV įsikūrusia Palydovų pramonės asociacija, šiuo metu apie mūsų planetą skrieja maždaug 2 100 veikiančių palydovų.

Paleidimą tiesiogiai transliavo „SpaceX“ – bendrovė, įkurta Elono Musko, taip pat vadovaujančio elektromobilių gamybos milžinei „Tesla“.

„SpaceX“ tikslas yra valdyti iš kosmoso didžiulę ateities interneto rinkos dalį. Panašias ambicijas turi keli jos konkurentai, įskaitant Londone įsikūrusį startuolį „OneWeb“ ir JAV mažmeninės prekybos milžinę „Amazon“, kurios projektas „Kuiper“ yra kur kas mažiau pažengęs.

E. Muskas tikisi ilgainiui kontroliuoti 3–5 proc. pasaulinės interneto rinkos: tai padidintų „SpaceX“ įplaukas 30 mlrd. JAV dolerių (27 mlrd. eurų) kasmet; tai yra 10 kartų daugiau nei suma, kurią kompanija uždirba iš savo erdvėlaivių paleidimo programos. Papildomą pelną planuojama investuoti atgal į raketų ir erdvėlaivių vystymą.

„SpaceX“ vadovas taip pat jau ilgą laiką svajoja kolonizuoti Marsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.