Šį savaitgalį danguje išvysime ypatingą pilnatį

Nuo penktadienio vakaro iki pirmadienio ryto naktiniame danguje bus galima matyti Sniego pilnatį – bet nesijaudinkite, pavasariškų orų tai neturėtų paveikti.

„Farmers Almanac“ rašo, kad šiaurės indėnų gentys antrąją metų pilnatį vadindavo Sniego mėnuliu, kadangi vasarį daug snigdavo. <br>123RF nuotr. 
„Farmers Almanac“ rašo, kad šiaurės indėnų gentys antrąją metų pilnatį vadindavo Sniego mėnuliu, kadangi vasarį daug snigdavo. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 7:56 PM

„Farmers Almanac“ rašo, kad šiaurės indėnų gentys antrąją metų pilnatį vadindavo Sniego pilnatimi – kadangi vasarį daug snigdavo. Kiti vasario pilnatį dar vadindavo Audrų arba Bado pilnatimi – kadangi būtent šį mėnesį žiemai sukauptos maisto atsargos jau būdavo beveik išsekusios.

Kai kurie ekspertai sako, kad ši pilnatis bus dar ir supermėnulis. Tai reikštų, kad savaitgalio naktimis išvysime vieną didžiausių mėnulių per 2020 metus. Didžiausias jis atrodys kylant ir leidžiantis.

Tiesa, „EarthSky“ praneša, kad ne visi specialistai su tuo sutinka. Nors astrofizikas Fredas Espenakas sako, kad šių metų Sniego pilnatis bus kartu ir supermėnulis, kiti teigia, kad vis dėl to ne. Astrologas Richardas Nolle yra įsitikinęs, kad pimasis šių metų supermėnulis pasirodys tik kovo 9 dieną.

Supermėnulis – tai pilnatis, įvykstanti tuo metu, kai Mėnulis yra arčiausiai Žemės. Šiuo metu mėnulis atrodo itin didelis ir šviesus.

Tiesa, net jei Sniego pilnatis ir nebus supermėnulis, yra kitų priežasčių, dėl kurių šis savaitgalis taps ypatingu. Visų pirma Sniego pilnatis žymi žydų Tu Bishvat mėnesio pradžią, dar kitaip žinomą kaip „Medžių naujuosius metus“ – arba visų vaismedžių gimtadienį.

Ši pilnatis taip yra pirmoji metų kinams, kurie neseniai pradėjo švęsti savo naujuosius metus. Pilnatis jiems reiškia švenčių pabaigą ir Kinijos žibintų festivalio pradžią.

Šis mėnulis svarbus ir budistams, kurie rengia specialų festivalį Magha Puja, kuris įvyks vasario 9 dieną. Per į festivalį susirenka 1250 Budos pasekėjų, kurie klausosi Ovadhapatimokhos – Budos pamokslo.

Mėnulis pilniausias bus sekmadienį, vasario 9 d., rašoma NASA tinklalapyje. Taigi, nepamirškite pakelti akių į dangų – nes šių metų Sniego pilnatis turėtų būti įspūdinga.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.