NASA ir „Spacex“ patvirtino – jau nuspręsta, kada vyks istorinė misija

Praėjus beveik dešimtmečiui ir vėl išvysime, kaip iš Amerikos teritorijos į kosmosą pakyla astronautų įgula.

 Į kosmosą kils „SpaceX“ sukurta ir sėkmingai išbandytą „Crew Dragon“ kapsulė, kurioje pirmą kartą skris ne manekenai, o gyvi žmonės. Ši garbė teko NASA astronautams Bobui Behnkenui ir Dougui Hurley.<br> NASA nuotr.
 Į kosmosą kils „SpaceX“ sukurta ir sėkmingai išbandytą „Crew Dragon“ kapsulė, kurioje pirmą kartą skris ne manekenai, o gyvi žmonės. Ši garbė teko NASA astronautams Bobui Behnkenui ir Dougui Hurley.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

Mar 24, 2020, 10:16 AM

NASA su Elono Musko „SpaceX“ kompanija siekia, kad dar šių metų gegužės mėnesio viduryje įvyktų istorinė misija – pirmasis žmonių skrydis į kosmosą iš JAV teritorijos nuo 2011 metų – kai darbą baigė šatlai.

Būsima misija pavadinta „Demo-2“.

NASA pranešime spaudai rašoma, kad „SpaceX“ kompanijos sukurta nešančioji „Falcon 9“ raketa iš Kenedžio kosmoso centro turėtų pakilti gegužės viduryje.

Ji į kosmosą iškels „SpaceX“ sukurtą ir sėkmingai išbandytą „Crew Dragon“ kapsulę, kurioje pirmą kartą skris ne manekenai, o gyvi žmonės. Ši garbė teko NASA astronautams Bobui Behnkenui ir Dougui Hurley.

Tiesa, ši „Demo-2“ misija vis dar laikoma bandomąja – nors astronautai jau ir bus nuskraidinti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Tuo pačiu pabrėžiama, kad jei viskas vyks pagal planą – pakilimas, sėkmingas „Crew Dragon“ atsiskyrimas nuo „Falcon 9“, kapsulės skrydis iki TKS ir galiausiai nusileidimas ant Žemės – tai reikš bandymų pabaigą.

„Tai yra paskutinis skrydžio sistemų bandymas“, – tvirtinama NASA pranešime. – Jei viskas vyks pagal planą, „SpaceX“ galutinai bus sertifikuota ir galės vykdyti NASA užsakymus: skraidinti krovinius ir žmones į TKS ir iš jos atgal į Žemę.“

Numatytoji skrydžio data – gegužės vidurys – atitinka ir anksčiau skelbtų pranešimų informaciją, tik dabar yra baiminasi, kad viską gali sujaukti tas nelemtasis koronavirusas: NASA su „SpaceX“ pripažįsta, kad koronaviruso protrūkis gali sujaukti „Demo-2“ misijos įgyvendinimo planus.

Kalbant apie „Demo-2“ misiją, tai yra antrasis bandymas, kai „Crew Dragon“ kapsulė skries į TKS. Praėjusiais metais kovo mėn. įvykęs „Crew Dragon“ skrydis buvo kitoks. Tąkart kapsulėje sėdėjo manekenai, o ne tikri astronautai.

Šįkart viskas keičiasi ir iš esmės ir jokių klaidų negali būti. Tiek NASA, tiek „SpaceX“ kompanijai ši misija yra gyvybiškai svarbi ir jei viskas vyks pagal planą – Elono Musko kompanija užsitikrins ilgalaikį bendradarbiavimą su NASA ir taip pradės naują kosmoso erą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.