NASA pateikė privačioms bendrovėms užsakymą sukurti nusileidimo Mėnulyje sistemą

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) pasirašė beveik 1 mlrd. dolerių vertės sutartis su trimis kosminių technologijų bendrovėmis, priklausančiomis Elonui Muskui ir Jeffui Bezosui, kad būtų sukurti nusileidimo Mėnulyje moduliai, Amerikai ruošiantis vėl pasiųsti savo astronautų į gamtinį Žemės palydovą.

 NASA pasirašė sutartis su trimis kosminių technologijų bendrovėmis, kad būtų sukurti nusileidimo Mėnulyje moduliai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 NASA pasirašė sutartis su trimis kosminių technologijų bendrovėmis, kad būtų sukurti nusileidimo Mėnulyje moduliai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2020, 12:31 PM

Kontraktai kurti žmonėms tinkamas skraidinti nusileidimo sistemas buvo suteikti E. Musko bendrovei „SpaceX“, taip pat J. Bezoso „Blue Origin“ ir „Dynetics“. Joms bus skirtas 967 mln. dolerių (882 mln. eurų) finansavimas.

Šios trys įmonės varžysis tarpusavyje kontrakto galiojimo laikotarpiu – iki 2021 metų vasario, kai NASA nuspręs, kuriai iš jų bus suteikta galimybė surengti demonstracines misijas.

„Amerika juda į priekį – link paskutinio žingsnio, reikalingo išlaipinti astronautus Mėnulyje ik 2024 metų, įskaitant neįtikėtiną momentą, kai pamatysime pirmąją moterį, statančią koją ant Mėnulio paviršiaus“, – sakė NASA administratorius Jimas Bridenstine'as. 

„Tai pirmasis kartas nuo „Apollo“ eros, kai NASA gauna tiesioginį finansavimą žmonių nusileidimo sistemoms, ir dabar turime bendrovių, pagal sutartį dirbsiančių programai „Artemis“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje naująją JAV pilotuojamų skrydžių į Mėnulį projektą.

Žmones galinčios skraidinti nusileidimo sistemos yra vienos svarbiausių elementų, būtinų įgyvendinti „Artemis“ misiją – kaip ir nešančioji raketa „Space Launch System“, erdvėlaivis „Orion“, kurio kūrimui vadovauja bendrovė „Lockheed Martin“, taip pat „Gateway“ – maža kosminė stotis, skriesianti orbita aplink Mėnulį.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas pasaulį krečiant koronaviruso pandemijai, nuo jos pradžios Kinijoje praeitų metų pabaigoje nusinešusiai daugiau kaip 230 tūkst. žmonių gyvybių ir paralyžiavusiai pasaulio ekonomiką.

J. Bridenstine'as sakė, kad dabar svarbiau nei kada nors anksčiau, kad naujas žmonių skrydis į Mėnulį būtų surengtas.

„Noriu pasakyti, kad šiai agentūrai svarbu tai padaryti dabar, nes mūsų šalis ir, tiesą sakant, visas pasaulis buvo sukrėstas šios koronaviruso pandemijos“, – kalbėjo J. Bridenstine'as.

„Ir dabar mums reikia suteikti žmonėms viltį. Turime duoti jiems kažką, į ką jie galėtų žvelgti, svajoti. Kažką, kas įkvėps ne tik šią šalį, bet ir visą pasaulį“, – pridūrė NASA vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.