„Amazon“ gavo leidimą iškelti 3 236 palydovus: astronomai pašiurpę – situacija nekontroliuojama

Federalinė ryšių komisija (FCC) išdavė „Amazon“ leidimą į orbitą iškelti 3236 palydovus ir taip pradėti formuoti „Kuiper“ palydovų tinklą, užtikrinsiantį greitąjį interneto ryšį, praneša „The New York Times“.

Taip gali atrodyti naktinis dangus, kai jame skries būrys palydovų.<br>NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/CTIO/AURA/DELVE/technologijos.lt nuotr.
Taip gali atrodyti naktinis dangus, kai jame skries būrys palydovų.<br>NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/CTIO/AURA/DELVE/technologijos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

Aug 14, 2020, 8:38 AM

Tai – didžiulis kiekis. Pranešama, jog tai būtų 600 palydovų daugiau, nei jų dabar iš viso yra iškelta į Žemės orbitą. Bet ar kas juos skaičiuoja?

Na, astronomai tikrai skaičiuoja ir tie nuolat augantys palydovų skaičiai juos gąsdina vis labiau.

Šios naujienos, kad „Amazon“ gavo leidimą iškelti 3236 palydovus į orbitą atkeliavo tada, kai „SpaceX“ iškėlė eilinę palydovų porciją. Dabar „Starlink“ formuojamą tinklą sudaro 600 palydovų.

Palyginus su „SpaceX“ planais iškelti 12 tūkst. palydovų kol kas tai nėra daug. Tačiau jau ir tas 600 palydovų būrys astronomams nepatinka, kadangi jie trukdo stebėti naktinį dangų ir atlikti mokslinius tyrimus.

Buvo netgi paviešintas vaizdo įrašas, kaip atrodys naktinis dangus, kai jame atsiras 12 tūkst. palydovų. O prie jų dar nori prisijungti ir „Amazon“ su savo formuojamu tinklu.

„Mes neturime jokių pramonės gairių“, – tvirtina Naujosios Zelandijos Kenterberio universiteto astronomė Michele Bannister ir priduria, jog esama situacija praktiškai nekontroliuojama.

„Mes neturime šios pramonės organizacijos, kuri vienytų šias entuziastingas kompanijas, palaikytų konstruktyvius santykius su visuomene. Neturime jokios reguliavimo struktūros, kuri pramonei teiktų aiškias gaires. Nuoširdžiai, man susidaro toks vaizdas lyg į orą pakeltume krūvą lėktuvų, neturėdami jų judėjimą prižiūrinčio kontrolės punkto“, – vaizdžiai esamą situaciją su keliamais palydovais apibūdino M.Bannister.

Tikėtina, kad ši problema tik gilės ir astronomai dar ne kartą ją kels į viešumą, nes tiek „SpaceX“, tiek ir „Amazon“ ketina toliau vystyti savo projektus ir į orbitą iškelti tūkstančius ar net dešimtis tūkstančių palydovų.

Nors „SpaceX“ bando palydovus padengti šviesą neatspindinčia danga, tačiau šio sprendimo efektyvumas vis dar neįrodytas.

„Amazon“ atstovas dienraščiui „Times“ teigė, kad jie taip pat dirba šia linkme ir „tai yra svarbi palydovų projektavimo dalis“.

Visgi astronomai ragina nacionalinius reguliuotojus rimčiau žvelgti į šį klausimą ir nepalikti visko kompanijų gerai valiai. Jie įsitikinę, kad be tinkamos priežiūros antžeminė astronomija gali susidurti su kone neįveikiamais iššūkiais ir per spiečius palydovų taps nebeįmanoma tyrinėti kosmoso platybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.