NASA pirmadienį žada paskelbti „jaudinantį atradimą apie Mėnulį“

Remiantis naujausiu NASA pranešimu, kosmoso agentūra turi parengusi „naują jaudinantį atradimą apie Mėnulį“, kurį paskelbs pirmadienį, spalio 26 d.

Mūsų Paukščių Tako galaktikos centras infraraudonųjų spindulių spektre.<br> NASA/SOFIA/JPL-Caltech/ESA/Hersche nuotr.
Mūsų Paukščių Tako galaktikos centras infraraudonųjų spindulių spektre.<br> NASA/SOFIA/JPL-Caltech/ESA/Hersche nuotr.
SOFIA – didžiausia pasaulyje aviacinė observatorija – t.y. iš tikrųjų „Boeing 747SP“ lėktuvas, kuriame išpjauta skylė ir joje įrengtas didelis veidrodinis teleskopas.<br> NASA nuotr.
SOFIA – didžiausia pasaulyje aviacinė observatorija – t.y. iš tikrųjų „Boeing 747SP“ lėktuvas, kuriame išpjauta skylė ir joje įrengtas didelis veidrodinis teleskopas.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 25, 2020, 7:15 PM

Įdomu tai, kad naujieji rezultatai priklauso Stratosferos infraraudonosios astronomijos observatorijai (angl. Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA). Tai – didžiausia pasaulyje aviacinė observatorija – t.y. iš tikrųjų yra „Boeing 747SP“ lėktuvas, kuriame išpjauta skylė ir joje įrengtas didelis veidrodinis teleskopas.

Skirtingai nuo antžeminių teleskopų, SOFIA pakyla į daugmaž 11 kilometrų (38 000 pėdų) aukštį, į mūsų planetos stratosferą. Čia observatorija patenka virš 99 procentų Žemės atmosferos, blokuojančios infraraudonųjų spindulių bangos ilgį, ir tai leidžia tirti Visatą, matomą infraraudonųjų bangų spektre.

Tai tikrai „užimtas“ lėktuvas. SOFIA prietaisai anksčiau jau yra nustatę deguonį, esantį Marso atmosferoje, pirmą kartą aptiko molekulinę jungtį kosmose ir atliko nesuskaičiuojamus infraraudonųjų spindulių matavimus, kurie atskleidė egzoplanetų susidūrimus, galaktikų širdis ir daug daugiau – įskaitant šią nuostabią infraraudonųjų spindulių nuotrauką mūsų pačių Paukščių Tako galaktikos centre:

Šį kartą observatorija savo žvilgsnį nukreipė kur kas arčiau namų. „Naujas atradimas prisideda prie NASA pastangų sužinoti apie Mėnulį, o taip parems tolimojo kosmoso tyrimus“, teigia agentūra.

Naujieną skelbiančioje spaudos konferencijoje dalyvaus Naseemas Rangwala iš NASA Ames tyrimų centro, kuris yra SOFIA misijos projekto mokslininkas – ir vyriausiasis NASA Žvalgybos ir operacijų misijų direktorato mokslininkas Jacobas Bleacheris.

Daugiau apie atradimą sužinosime pirmadienį, tačiau NASA aiškiai leidžia suprasti, kad naujiena turės įtakos „Artemis“ programai – ambicingam planui 2024 m. sugrąžinti žmones atgal į Mėnulį, kas ilgainiui taptų startu ketvirtajame dešimtmetyje pradėti tyrinėti ir Marsą.

Spaudos konferencija vyks pirmadienį, 19 val. Lietuvos laiku ir žinoma, Lrytas.lt pasidalins karšta kosmine naujiena kiek tik įmanoma greičiau.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.