Teigia išsiaiškinęs vieno iš sensacingiausių nežemiškų signalų kilmę

Manoma, kad pagaliau identifikuotas „Oho!“ signalas (angl. Wow! signal), kelis dešimtmečius po atradimo gluminęs SETI (angl. Search for Extra-Terrestrial Intelligence, liet. nežemiško intelekto paieška) astronomus.

 Manoma, kad pagaliau identifikuotas „Oho!“ signalas (angl. Wow! signal), kelis dešimtmečius po atradimo gluminęs SETI astronomus.<br> 123rf nuotr.
 Manoma, kad pagaliau identifikuotas „Oho!“ signalas (angl. Wow! signal), kelis dešimtmečius po atradimo gluminęs SETI astronomus.<br> 123rf nuotr.
 Signalas pavadintas pagal komentarą, kurį astronomas, išanalizavęs duomenis, parašė paraštėje.
 Signalas pavadintas pagal komentarą, kurį astronomas, išanalizavęs duomenis, parašė paraštėje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 8:52 PM

„Oho!“ signalas yra neįprastai galingas 72 sekundžių ilgio nežemiškas signalas, kurį 1977 m. užfiksavo radioteleskopas „Big Ear“. Jis niekada nepasikartojo ir mokslininkai niekada nenustatė jo šaltinio.

Signalas pavadintas pagal komentarą, kurį astronomas, išanalizavęs duomenis, parašė paraštėje – ir daugelio nuomone, tai yra perspektyviausias kandidatas į ateivių signalus visoje SETI istorijoje.

Tačiau neseniai, astronomas mėgėjas Alberto Caballero atsekė signalą iki žvaigždės, kuri labai panaši į mūsų Saulę. Šis naujausias atradimas suteikia naują postūmį nežemiško signalo kilmės paeiškose.

1977 m., kai buvo užfiksuotas „Oho!“ signalas, toje zonoje nebuvo žinoma jokių Saulės tipo žvaigždžių, todėl tai apsunkino signalo šaltinio paieškas.

A.Caballero tyrimai remiasi naujesniu kosmoso vaizdu – todėl jis turėjo daugiau išteklių ir katalogų, kurie neegzistavo prieš kelis dešimtmečius. Nuo 2013 m. Europos kosmoso agentūros „Gaia“ kosminė observatorija rengia trimatį galaktikos žemėlapį, ir jame jau sukataloguota 1,3 milijardo žvaigždžių.

Remdamasis „Gaia“ žemėlapiais, A.Caballero identifikavo į Saulę panašią žvaigždę Šaulio žvaigždyne – iš kurios, astronomo nuomone, ir atsklido signalas.

Šiame galaktikos rajone yra ir kitų žvaigždžių, todėl darbas toli gražu nėra baigtas. Tačiau po ilgų metų nežinomybės tai yra didelis žingsnis į priekį „Oho!“ signalo kilmės paieškoje.

Vaizdo reportažas apie atradimą:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?