Rusijos sunkiosios nešančiosios raketos „Angara“ antrasis paleidimas įvyko sėkmingai

Rusija pirmadienį antrąkart paleido savo naująją sunkiąją nešančiąją raketą „Angara“, praėjus šešeriems metams po jos pirmojo starto.

 Rusija pirmadienį antrąkart paleido savo naująją sunkiąją nešančiąją raketą „Angara“, praėjus šešeriems metams po jos pirmojo starto (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Rusija pirmadienį antrąkart paleido savo naująją sunkiąją nešančiąją raketą „Angara“, praėjus šešeriems metams po jos pirmojo starto (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2020, 1:07 PM

„Angara“ yra pirmoji sunkioji nešančioji raketa, sukonstruota Rusijoje po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Valstybinė kosmoso agentūra „Roskosmos“ paskelbė, kad naujos kartos raketa „Angara A5“ buvo 5 val. 50 min. Grinvičo (7 val. 50 min. Lietuvos) laiku sėkmingai paleista iš Plesecko kosmodromo Rusijos šiaurėje, nešdama krovinio maketą.

Po starto praėjus 12 min. 28 sek. „orbitinis blokas, sudarytas iš viršutinės pakopos „Briz M“ ir kosminio aparato krovinio maketo, atsiskyrė nuo nešėjos trečiosios pakopos“, sakoma „Roskosmos“ pranešime.

Agentūros vadovas Dmitrijus Rogozinas pasveikino šią žinią, per „Twitter“ paskelbęs raketos nuotrauką ir parašęs: „Ji skraido, velniai rautų!“

Sunkiosios „Angara“ ankstesnis startas įvyko 2014 metų gruodžio pabaigoje. Lengvesnės modifikacijos raketa buvo išbandyta tų metų liepą..

„Angara“, pavadinta į Baikalo ežerą įtekančios Sibiro upės vardu, yra pirmoji iš nešančųjų raketų, sukurtų po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Šios klasės raketos turi paleisti 7-ame dešimtmetyje sukonstruotas raketas „Proton“, kurias leidžiant pastaraisiais metais įvyko keletas apmaudžių nesėkmių.

Prezidentas Vladimiras Putinas viliasi, kad naujos nešančiosios raketos padės atgaivinti Rusijos kosmoso pramonę ir sumažins priklausomybę nuo kitų buvusių sovietinių respublikų.

Pareigūnai sako, kad „Angara“ ekologiškesnė už jos pirmtakę, nes yra varoma deguonimi ir žibalu, pakeitusiu anksčiau naudotą itin toksišką heptilą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.