Antradienį šalia Žemės praskries antrasis mėnulis Tada nulėks į atvirą kosmosą ir niekada nebesugrįš

Antrasis Žemės mėnulis šį antradienį priartės prie planetos, o tada nutols į kosmosą – ir daugiau niekada nesugrįš.

 Antrasis Žemės mėnulis šį antradienį priartės prie planetos, o tada nutols į kosmosą – ir daugiau niekada nesugrįš (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf nuotr.
 Antrasis Žemės mėnulis šį antradienį priartės prie planetos, o tada nutols į kosmosą – ir daugiau niekada nesugrįš (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-01 16:22

„Koks dar antras mėnulis?“, – turbūt paklausite. Astronomai taip vadina 2020 SO (angl. 2020 small object) – mažą objektą, kuris 2020 m. rugsėjį įskriejo į Žemės orbitą maždaug pusiaukelėje tarp mūsų planetos ir Mėnulio.

Tokie laikini palydovai kaip šis yra žinomi kaip „mini mėnuliai“ – nors šiuo atveju jį vadinti mėnuliu yra šiek tiek apgaulinga. 2020 m. gruodžio mėn. NASA tyrėjai sužinojo, kad objektas visai nėra kosminė uola – o 1966 m. raketos variklio, dalyvavusio „Surveyor 2“ Mėnulio misijose, liekanos.

Šis mini mėnulis arčiausiai prie Žemės priartėjo gruodžio 1 dieną (dieną prieš tai, kai NASA jį nustatė kaip seniai prarastąjį raketos variklį), tačiau jis grįš dar vienam pergalės ratui, rašo EarthSky.org.

Mini mėnulis 2020 SO antradienį (vasario 2 d.) priartės prie Žemės 220 000 kilometrų atstumu – arba 58 proc. kelio tarp Žemės ir Mėnulio.

EarthSky.org duomenimis, mini mėnulis po to nutols ir iki 2021 m. kovo mėn. visiškai paliks Žemės orbitą. Nuo tada jis bus tik dar vienas objektas iš daugelio, skriejančių aplink Saulę.

Erdvėlaivis „The Surveyor 2“ į Mėnulį buvo paleistas 1966 metais, o į orbitą jį iškėlė raketa „Atlas-Centaur“. Vis dėlto misija nepavyko – erdvėlaivis rėžėsi į Mėnulį į pietryčius nuo Koperniko kraterio. Aukštutinė „Centaur“ raketos dalis praskriejo pro Mėnulį ir dingo.

Na, o štai dabar mini mėnulis dar kartą grįžta namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.