„SpaceX“ erdvėlaivio „Starship“ prototipo bandymas atidėtas iki antradienio

JAV bendrovės „SpaceX“ kuriamo erdvėlaivio „Starship“ naujo prototipo bandomasis skrydis, turėjęs įvykti pirmadienį vakare iš starto aikštelės Teksase, atidedamas iki antradienio, pranešė bendrovės įkūrėjas Elonas Muskas.

 Dabar ruošiamasi paleisti aparatą SN11 – jau 11-ąjį „Starship“ prototipą. „SpaceX“ tikisi, kad kada nors šiais erdvėlaiviais žmonės galės skraidyti į Mėnulį, Marsą ar dar toliau.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Dabar ruošiamasi paleisti aparatą SN11 – jau 11-ąjį „Starship“ prototipą. „SpaceX“ tikisi, kad kada nors šiais erdvėlaiviais žmonės galės skraidyti į Mėnulį, Marsą ar dar toliau.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2021, 8:13 AM

„Paleidimas atidėtas iki rytojaus. Federalinės aviacijos administracijos (FAA) inspektorius nesugebėjo laiku atvykti į [kosmodromą] „Starbase“, kad dalyvautų paleidime“, – per „Twitter“ parašė E. Muskas.

Ankstesnių trijų „Starship“ prototipų bandymai baigėsi įspūdingais sprogimais.

Dabar ruošiamasi paleisti aparatą SN11 – jau 11-ąjį „Starship“ prototipą. „SpaceX“ tikisi, kad kada nors šiais erdvėlaiviais žmonės galės skraidyti į Mėnulį, Marsą ar dar toliau.

Planuojama, kad SN11 pakils į 10 km aukštį ir vėliau sklandžiai vertikaliai nusileis, stabdydamas raketiniais varikliais.

Prototipai SN8 ir SN9, paleisti gruodį ir vasarį, leisdamiesi sudužo ir sprogo. Per vėliausią bandymą kovo 3-iąją paleistas SN10 nusileido iš pažiūros sėkmingai, bet netrukus sprogo. E. Muskas sakė, kad erdvėlaivis tąsyk per smarkiai trenkėsi į žemę.

Analitikai sako, kad nepaisant ankstesnių nesėkmių „SpaceX“ kaupia vertingus duomenis, leisiančius paspartinti erdvėlaivių plėtrą.

„SpaceX“ planuoja galiausiai suderinti erdvėlaivį „Starship“ su sunkiąja nešančiąja raketa „Super Heavy“ ir sukurti daugkartinio naudojimo sistemą.

Galutinis variantas bus 120 metrų aukščio ir galės į orbitą aplink Žemę iškelti 100 tonų krovinį. Jeigu šie planai būtų įgyvendinti, „SpaceX“ raketa būtų galingiausia kada nors sukurta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.