Kodėl Marsas išdžiuvo? Tai atskleidžia marsaeigio surinkti duomenys

Prieš keturis milijardus metų Marse dar buvo daug paviršinio vandens – jūros, upės, lietūs. Prieš tris milijardus metų planetos paviršius buvo panašiai sausas, kaip ir šiandien. Kaip vyko šis procesas?

 „Curiosity“, važiuodamas Sharpo kalno šlaitais, susiduria su vis naujesnių laikotarpių uolienomis.<br> NASA nuotr.
 „Curiosity“, važiuodamas Sharpo kalno šlaitais, susiduria su vis naujesnių laikotarpių uolienomis.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 10:47 AM, atnaujinta Apr 16, 2021, 1:56 PM

Ankstesni orbitinių zondų atlikti stebėjimai pateikė užuominų, kad džiūvimas nebuvo tolygus: šio laikotarpio, vadinamo Hesperiniu periodu, uolienos yra sluoksniuotos, kas byloja apie įvairiai kintančias aplinkos sąlygas. Dabar ši užuomina patvirtinta marsaeigio „Curiosity“ atliktais stebėjimais ir sudarytas apytikris Hesperinio periodo pokyčių scenarijus.

„Curiosity“, važiuodamas Sharpo kalno šlaitais, susiduria su vis naujesnių laikotarpių uolienomis. Kalno papėdėje visas Gale'o krateris padengtas moliu – kas rodo, jog kadaise ten plytėjo ežeras. Naujame tyrime apibendrinti lazeriniu prietaisu „ChemCam“ atlikti aukščiau esančių uolienų sandaros tyrimai.

Ant molinių uolienų sluoksnio rastas smiltainio sluoksnis, panašus į vėjo suneštas ir vėliau suspaustas sausas medžiagas. Taigi, kadaise ten buvo kopos. Virš šio sluoksnio prasideda tankiai sluoksniuotos uolienos, kurių kas antras sluoksnis birus, kas antras – tvirtas. Tokie kitimai būdingi sezoninių upių potvynių paliekamoms nuosėdoms – taigi, greičiausiai tuo metu Sharpo kalnas buvo reguliariai užliejamas.

Akivaizdu, kad Marse džiūvimas buvo bent dviejų etapų procesas: pirminį drėgną klimatą kuriam laikui pakeitė sausas, o vėliau vėl grįžo kiek drėgnesnės sąlygos. Deja, iš turimų duomenų neįmanoma nustatyti, kiek laiko truko kiekvienas epizodas – bet tikimasi, kad gausesni ateities stebėjimai padės sudaryti ir tikslesnę chronologiją.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Geology“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.