Verta pažvelgti į dangų: artimiausiomis naktimis vyks kosminiai fejerverkai

Laiko ratas vėl apsisuko: naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį naktį danguje įsižiebs pirmasis šių metų meteorų lietus.

 Laiko ratas vėl apsisuko: naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį naktį danguje įsižiebs pirmasis šių metų meteorų lietus.<br> 123rf iliustr.
 Laiko ratas vėl apsisuko: naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį naktį danguje įsižiebs pirmasis šių metų meteorų lietus.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 9:15 PM, atnaujinta Apr 22, 2021, 2:53 PM

Lyridų meteorų lietus nutinka kiekvienų metų balandžio pabaigoje, kai Žemė įskrieja į kometos trajektoriją. Kai kometos nuolaužos patenka į mūsų planetos atmosferą, jos sudega, ir danguje palieka plika akimi regimus blyksnius.

Lyridų piko metu galima tikėtis pamatyti nuo 10 iki 20 meteorų per valandą.

Deja, šią savaitę Mėnulis yra puspilnis, todėl bus sunkiau pastebėti „krentančias žvaigždes“ – Mėnulio šviesa gali nustelbti bent dalį jų. Tačiau štai keletas patarimų, kaip pamatyti lyridus:

Mėnulis, kurio ryškumas šią naktį sieks apie 68 proc., patekės 12 val. 45 min, ir nusileis 4 val. 58 min. Lietuvos laiku (bet 5 val. 59 min. jau patekės Saulė). Tad didžiausia tikimybė pastebėti lyridus bus tada, kai Mėnulis skleis dar ar jau mažiausiai šviesos.

Meteorų lietus turėtų matytis daugmaž visame dangaus plote, bet orientyru galima pasirinkti Lyros žvaigždyną (pagal kurį ši meteorų liūtis ir gavo pavadinimą), kuris pateka šiaurės rytuose, o vėliau krypsta į rytus.

Dangų stebėti reikėtų šviesa neužterštoje vietoje – užmiestyje, laukuose. Sakoma, kad maksimaliai akims apsiprasti tamsoje prireikia iki trisdešimties minučių.

Jei nepavyks pamatyti lyridų naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, pernelyg nusiminti neverta – ketvirtadienį meteorų irgi bus. Tiesą sakant, šiais metais lyridų meteorų lietus tęsis net iki balandžio 30 dienos (kai paprastai jis trunka iki balandžio 25 d.) – tik vėliau meteorų matysis jau žymiai mažiau.

Viena seniausiai žinomų meteorų liūčių

Žmonija apie lyridų meteorų lietų žino beveik tris tūkstantmečius: NASA duomenimis, pirmasis lyridų pastebėjimas buvo užfiksuotas Kinijoje, 687 metais prieš mūsų erą.

Meteorų kilmė – Thatcher kometa, pavadinta astronomo, kuris ją atrado 1861 m., garbei.

Šiai kometai apskrieti aplink Saulę trunka 415 metus (jos vizualiai nematysime iki 2276 metų). Skriedama ratu per Saulės sistemą, kometos uodega palieka kosminių šiukšlių ir kitų kometos dalelių pėdsakus.

Kiekvieną balandį Žemė praskrieja per Thatcher paliekamą nuolaužų ruožą ir mūsų planeta dvi savaites būna bombarduojama kometos „trupiniais“ – o tai ir sukelia vadinamąjį meteorų lietų.

Pasibaigus lyridams, šiemet verta atkreipti dėmesį į dar 11 meteorų liūčių. Viena populiariausių – perseidai – piką pasieks rugpjūčio 11 naktį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.