Pateikė paaiškinimą, kodėl Saturnas yra pasviręs

Saturno sukimosi ašis į orbitos plokštumą pasvirusi 26,7 laipsnio – daugiau, nei Žemės. Modeliai rodo, kad planetos milžinės turėtų formuotis praktiškai be ašies posvyrio, taigi toks didelis palinkimas turėjo atsirasti vėliau, nei susiformavo planeta.

 Saturno sukimosi ašis į orbitos plokštumą pasvirusi 26,7 laipsnio – daugiau, nei Žemės.<br> 123rf iliustr.
 Saturno sukimosi ašis į orbitos plokštumą pasvirusi 26,7 laipsnio – daugiau, nei Žemės.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 2:39 PM

Seniau buvo galvojama, kad taip nutiko daugiau nei prieš keturis milijardus metų, kai Saturnas ir Neptūnas pateko į rezonansą ir Neptūno gravitacija per daugelį orbitų palenkė Saturno ašį. Vis dėlto naujame tyrime parodyta, kad taip negalėjo nutikti, nes Saturno palydovų gravitacija panaikintų Neptūno poveikį.

Priešingai, būtent palydovai atsakingi už Saturno ašies kryptį. Pernai nustatyta, kad Titanas nuo Saturno tolsta daug greičiau, nei manyta iki šiol. Perskaičiavus Saturno sistemos evoliucijos modelius ir įtraukus palydovų orbitų plėtimąsi, paaiškėjo, kad palydovai galėjo turėti didelį poveikį planetai, nepaisant to, kad Saturnas už savo palydovus yra 4000 kartų masyvesnis.

Prieš milijardą metų masyviausias palydovas Titanas įėjo į rezonansą su planetos sukimosi ašies precesija. Titanui tolstant, rezonansas išliko ir ašis lenkėsi vis toliau, kol iki šių dienų jos posvyris išaugo bent dešimt kartų. Tyrėjų teigimu, posvyris turėtų augti ir toliau, bent iki dvigubai didesnio už šiandieninį.

Panašus procesas greičiausiai vyksta ir Jupiterio sistemoje – šiandien Jupiterio ašies posvyris tėra apie 3 laipsnius, bet per keletą milijardų metų gali išaugti dešimteriopai.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Nature Astronomy“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.